Evenimentul Zilei > International > Merkel, în genunchi la ea acasă. Fosta Germanie comunistă i-a dat „reject” la alegeri!
Merkel, în genunchi la ea acasă. Fosta Germanie comunistă i-a dat „reject” la alegeri!

Merkel, în genunchi la ea acasă. Fosta Germanie comunistă i-a dat „reject” la alegeri!

Alegerile regionale din Turingia au confirmat ceea ce se bănuia: capitalul de imagine al Angelei Merkel scade de la o zi la alta!

Cancelarul german a pierdut până și susținerea pe care o avea în Turingia, fosta Germanie de Est, acolo unde până de curând domina autoritar orice sondaj de opinie. Presa locală notează că naționaliștii germani au câștigat și în Turingia, devansând partidul cancelarului Angela Merkel şi pe partenerul său de coaliţie, Partidul social-democrat (SPD).

Potrivit primelor date din Turingia, Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat, cu 23,5% din voturi, pe locul al doilea la alegerile regionale din fosta Germanie comunistă. Conform flux24.ro, AfD a înregistrat un regres de aproape 12 puncte procentuale în ultimii cinci ani în acest land pe care odinioară îl controla total.

Este cel mai prost rezultat înregistrat de la reunificarea germană din 1990, iar liderul filialei locale, Mike Mohring, a recunoscut că „este un rezultat dureros”.

Chiar înainte de scrutin, alianța AfD a fost foarte criticată după un atentat antisemit şi xenofob care a dus la moartea a doi oameni în Halle, landul Saxonia Anhalt. Atacul a fost comis de un simpatizant neonazist.