Mergând în Ungaria, "Papa vrea să dea ţărilor europene mesajul că se poate avea o altă poziţie privnid războiul din Ucraina decât să se trimită acolo arme", analizează Loup Besmond de Senneville, corespondentul cotidianului "La Croix" la Budapesta. "Îşi asumă riscul să meargă la Viktor Orban, care are o poziţie apropiară de a sa", estimează jurnalistul, în situaţia în care suveranul pontif va aorda cu Viktor Orban şi problena migranţilor, în timpul vizitei sale de trei zile.
Papa Francisc a ajuns vineri, 28 aprilie, în Ungaria pentru o vizita de trei zile. Pe agendă: creştinismul, imigraţia şi războiul din Ucraina. Loup Besmond de Senneville, corespondentul cotidianului "La Croix" la Budapesta, analizează vizita papală la "France 24".
"Era important pentru papa să mergă în Ungaria pentru două lucruri", explică jurnalistul. "Papa vrea să dea un mesaj celorlalte ţări europene că este posibil să ai o altă poziţie privind războiul din Ucraina decât să trimiţi arme, lucru la care se opune. El îşi asumă riscul să se întâlnească cu Viktor Orban, care are o poziţie apropiată de a sa".
Dar, continuă Loup Besmond de Senneville, este important pentru papa Francisc să-i repete lui Viktor Orban, care se declară creştin şi îşi afirmă credinţa, că e important să-i primească pe migranţi şi să aibă o poziţie deschisă faţă de migraţie".
"Infantilism belicos"
Prin declaraţiile sale de vineri şi în special critica "infantilismului belicos" care domină în politica internaţională, "papa ia drept ţintă pe toţi cei care vor, după părerea lui, să întreţină conflictul", spune corespondentul. "El ţinteşte blocul occidental şi în special NATO. Papa critică Statele Unite şi NATO, care sunt, după părerea lui, răspunzătoare nu de război, ci de creşterea tensiunilor la graniţă şi de declanşarea creşterii tensiunilor, care a dus la război şi la atacul rusesc contra Ucrainei".
"Este o viziune foarte diferită de a majorităţii ţarilor occidentale", conchide Loup Besmond de Senneville. "Este, pentru papa, şi un mod de a se opune trimiterii de arme în Ucraina. Chiar dacă recunoaşte că apărarea Ucrainei este legitimă, el atenţionează că nu trebuie înarmată peste măsură Ucraina, în aşa fel încât să înăsprească şi să facă să dureze acest conflict". (Rador)