MEREA, o raritate: Albinele mor pe capete în toată țara
- Raluca Florescu
- 16 martie 2015, 10:45
Din cauza efectelor nocive ale pesticidelor de ultimă generaţie asupra albinelor din România, în iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulări şi mortalităţi de albine în peste 33 de judeţe.
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) intenţionează să realizeze împreună cu Autoritatea Naţională Fitosanitară asupra acestor pesticide.
„Sperăm să găsim o posibilitate ca, împreună cu Autoritatea Naţională Fitosanitară din subordinea Ministerului Agriculturii, să facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru că în Romania nu s-au făcut astfel de cercetări, deşi în Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru că în această iarnă s-au înregistrat depopulări şi mortalităţi de albine. Am primit din 33 de judeţe astfel de semnale şi aşteptăm ca, după ce se mai încălzeşte vremea, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să facem un inventar şi să vedem cum stăm”, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).
Acesta a spus că este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiţei şi a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide.
Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis deja Comisiei Europene solicitarea de primi încă o derogare de 120 de zile pentru folosirea acestor pesticide în tratarea culturilor agricole, menţionând că suprafeţele tratate cu astfel de pesticide s-au redus în România sub 250.000 de hectare.