Mercenarii Rusiei împânzesc Lumea. Cine este „bucătarul lui Putin”

Mercenarii Rusiei împânzesc Lumea. Cine este „bucătarul lui Putin”

O armată privată legată de președintele rus Vladimir Putin a început lupta în primele linii ale războiului din Libia

Peste 100 de mercenari ai grupului Wagner condus de Evgheni Priogojin, cunoscut și ca „bucătarul lui Putin” pentru contractele sale de restaurant cu Kremlinul, au ajuns pe o bază avansată în Libia, la începutul acestei luni, pentru a sprijini atacul mareșalului Khalifa Haftar asupra capitalei Tripoli.

Un comandant mercenar rus a confirmat, de asemenea, că mercenarii grupului lui Wagner se luptă în Libia și a spus că unii dintre ei au fost uciși în acțiune.

Sosirea lor în această lună a coincis cu o intensificare a atacurilor aeriene în sprijinul lui Haftar, care caută câștiguri decisive pe câmpul de luptă pentru a se consolida înainte de conferința internațională de pace programată pentru luna viitoare. Forțele sale comasate în suburbiile Tripoli de la începutul lunii aprilie, scrie Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a declarat că nu are informații despre mercenarii din Libia.

Prigojin a devenit un jucător cheie în politica externă din ce în ce mai expansivă a Rusiei.

Luna trecută, Bloomberg a anunțat că mercenarii săi din Siria pregătesc un asalt asupra provinciei Idlib pentru a pune capăt războiului civil de opt ani care devastează această țară.

În Republica Centrafricană, grupul Wagner sprijină un guvern care nu controlează majoritatea țării. În alte părți în Africa, agenții săi oferă servicii de securitate, instruire în armament și propagandă electorală.

În Statele Unite, o companie deținută de Prigojin a fost acuzată că a finanțat ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Emiratele Arabe Unite și Egiptul îl sprijină pe Haftar, în timp ce Turcia sprijină guvernul de la Tripoli recunoscut de ONU.

Oamenii grupului Wagner i-au furnizat mareșalului Haftar sprijin cu artilerie, au declarat doi diplomați occidentali, sub protecția anonimatului.

Ministrul libian de Interne, Fathi Bashagha, a declarat, luni, la postul tv Al-Ahrar, că forțele lui Haftar au angajat pentru prima dată soldați sudanezi ", iar după ce au eșuat, au avut încredere în grupul Wagner”

În Libia, care găzduiește cele mai mari rezerve de petrol din Africa, Rusia l-a sprijinit pe Haftar în timp ce a făcut presiuni ca Saif al-Islam al-Kaddafi, fiul fostului dictator Moammar Kaddafi, să joace un rol politic în favoarea Kremlinului.

Pe de altă parte, începând cu 10 august, Rusia a creat în Siria un „batalion de elită” al armatei siriene dar care beneficiază de susținerea „consilierilor ruși”, scrie AFP.

Antrenamentele, constând în asalt coordonat, mortiere, lunetiști, specialiști în deminare, vehicule de lansare a rachetelor, ilustrează noile abilități dobândite de armata regimului sirian datorită „prietenului rus”.

Intervenind militar în Siria, în septembrie 2015, Rusia a repus în șa regimul lui Bashar al-Assad, permițând forțelor guvernamentale să cucerească vaste teritorii și să obțină victorii asupra rebelilor sirieni și jihadiștilor, cu prețul unor bombardamente mortale pentru civili și distrugere masivă a infrastructurii.

Deși de obicei sunt foarte discreți în ceea ce privește activitățile lor de pregătire în Siria, experții militari ruși se afișează de această dată fără teamă, chiar dacă fețele lor rămân mascate cu o bandană verde și ochelari de soare mari.

Comandanții sirieni afirmă că nu exclud posibilitatea ca acest batalion să fie trimis în regiunea Idlib, ultima fortăreață încă dominată de rebeli și jihadiști, din nord-vestul țării.