Mercenarii ruși "cuceresc" Africa țară cu țară. Avertisment fără precedent al ministrului francez al Apărării
- Stere Gaci
- 15 septembrie 2021, 14:57
Franța a lansat un avertisment fără precedent la adresa autorităților din Mali cu privire la acordul pe care această țară pare să-l fi negociat cu compania rusească Wagner pentru furnizarea de mercenari.
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a avertizat Mali împotriva oricărui acord cu grupul rus de securitate privată Wagner după ce au apărut informații că guvernul militar al țării se pregătește să angajeze 1.000 de mercenari ruși.
Autoritățile din Mali nu dezmint că negociază cu Wagner
Două surse franceze au declarat marți agenției de știri AFP că guvernul malian se apropie de un acord cu controversata firmă rusă, acord care ar întări influența tot mai mare a Moscovei în regiune. "Dacă autoritățile maliene ar încheia un contract cu Wagner, ar fi extrem de îngrijorător și în contradictoriu cu tot ceea ce am făcut de ani de zile și intenționăm să facem pentru a sprijini țările din regiunea Sahel", a declarat, la rîndul ei, Florance Parly în fața unei comisii parlamentare.
Purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării din Malian nu a negat discuțiile privind angajarea de mercenari ruși. "Mali intenționează să-și diversifice relațiile pe termen mediu pentru a asigura securitatea țării", a declarat purtătorul de cuvânt. „Nu am semnat nimic cu Wagner, dar vorbim cu toată lumea”.
Un contract de peste 10 milioane de dolari pe lună
Patru surse au declarat pentru Reuters că Grupul Wagner ar urma să primească aproximativ șase miliarde de franci CFA (10,8 milioane de dolari) pe lună pentru serviciile sale. Prezența mercenarilor ruși ar pune, însă, în pericol finanțarea Mali de către partenerii internaționali și ajutorul acordat de Occident pentru reconstrucția armatei din Mali.
Franța are trupe în Mali din 2013. De atunci, Parisul a desfășurat mii de soldați în regiunea Sahelului, unde desfășoară operațiuni alături de forțele locale împotriva luptătorilor afiliați al-Qaeda și grupului ISIS.
Relațiile dintre Franța și Mali s-au deteriorat după lovitură de stat din august 2020 care l-a răsturnat pe președintele Ibrahim Boubacar Keita.
Franța a suspendat cooperarea militară cu Mali în iunie anul trecut, iar Macron a anunțat planurile de a închide baze în nordul Mali și de a retrage trupele franceze. Intrarea mercenarilor ruși în Mali ar putea fi o „linie roșie” pentru Macron, susține una dintre sursele franceze, adăugând că Parisul ar putea muta trupele staționate în această țară în Niger. "O intervenție a acestui actor ar fi, prin urmare, incompatibilă cu eforturile depuse de partenerii sahelieni și internaționali din Mali angajați în Coaliția pentru Sahel pentru securitatea și dezvoltarea regiunii", a spus sursa.
În ultimii ani, paramilitarii ruși, „instructorii de securitate”, companiile și consilierii au devenit din ce în ce mai influenți în Republica Centrafricană (CAR) o țară devastată de război. Există informații că mercenarii companiei Wagner sunt prezenți și în alte țări din Africa, din Libia, unde îl sprijină pe comandantul rebel Khalifa Haftar, dar și în Sudan și Mozambic.
Mali mizează pe Putin
Pe măsură ce relațiile cu Franța s-au înrăutățit, guvernul militar al Mali a intensificat contactele cu Rusia. Ministrul Apărării Sadio Camara a făcut o vizită la Moscova pe 4 septembrie
Un diplomat din ambasada rusă în Mali a declarat pentru AFP că nu știe de semnarea "vreunui contract între Mali și Wagner” și că ambasada „nu a fost intermediar”.
Wagner a fost văzut pentru prima dată în Mali de AFP la sfârșitul anului 2019, când o mică echipă a fost identificată în capitala Bamako, imediat după ce Keita, președintele răsturnat, a semnat un acord de cooperare militară cu Rusia, noteaz[ Al Jazeera,