Mentine-ti creierul tanar la orice varsta!

Mentine-ti creierul tanar la orice varsta!

Alunga rutina, nu bea alcool in exces si invata mereu lucruri noi - te sfatuiesc expertii americani.

Creierul se maturizeaza in jurul varstei de 25 de ani si poate fi mentinut in forma pana la batranete daca organismul este ferit de boli. Nu-ti fie teama sa inveti in permanenta si nu-ti ucide optimismul cu ganduri negre ca odata cu varsta creierul tau se va „deteriora”. Iti poti mentine sanatatea creierului daca nu exagerezi cu alcoolul si daca te feresti de rutina.

Materie cenusie din belsug la 11-12 ani

Creierul se maturizeaza in jurul varstei de 25 de ani, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la US National Institute of Mental Health, citat de ziarul britanic „The Times”. Cercetarea a constat in scanarea creierelor a 1.800 de adolescenti, iar rezultatele contrazic studiile care indicau ca  maturizarea creierului se face la pubertate.

Creierul tinerilor trece printr-o dezvoltare in care se formeaza o multitudine de legaturi neuronale. Aceasta evolutie, care incepe in jurul varstei de 6 ani, atinge limita maxima la 11 ani in cazul fetelor si la 12 ani si jumatate la baieti. Atunci se creeaza din abundenta materie cenusie, necesara pentru invatat.

Excesul se reduce insa pana la 25 de ani. In acelasi timp, materia alba se dezvolta continuu, imbunatatind comunicarea dintre celulele creierului. Asadar, in timp ce pierdem din capacitatea creierului, dobandim eficienta. In timpul acestui proces, cu cat invatam mai mult, cu atat scade pericolul ca materia cenusie sa fie distrusa si, cu cat aplicam mai mult ceea ce invatam, cu atat creste si materia alba din creier.

Alcoolicii pierd 60.000 de neuroni pe zi

Cea mai mare teama a adultilor este ca, odata cu varsta, creierul se deterioreaza. Studiile arata insa ca exista numeroase modalitati prin care putem proteja functiile creierului. Opinii mai vechi aratau ca, odata cu timpul,  ajungem sa pierdem zeci si chiar mii de neuroni pe zi. Acum, unii cercetatori sunt de alta parere, sustinand ca imbatranirea nu mai este un factor important in deteriorarea functiilor creierului. Consumul excesiv de alcool accentueaza distrugerea neuronilor, alcoolicii pierzand 60.000 de neuroni pe zi.

 Alti factori de risc sunt bolile cronice, supararile mari si presiunea ridicata a sangelui. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la University of California pe un grup de 5.000 de varstnici, timp de zece ani, a aratat ca nu exista niciun declin cognitiv semnificativ la 70a dintre subiecti. Cei care il  prezentau aveau si boli grave.

reativitatea nu se diminueaza intotdeauna odata cu varsta, potrivit psihologului Keith Simonton, coordonatorul studiului. Cu cat ne folosim creierul in timp ce imbatranim, cu atat mai mult se mentine nivelul performantelor creierului. Nu intra intr-o rutina, te sfatuiesc specialistii. Rasfata-ti curiozitatile si continua sa lucrezi pe termen lung la ceva care sa-ti faca placere.

Pentru creier

Regim antiimbatranire

> Fa-ti timp pentru un nou hobby;

> Pune-te la punct cu tehnologia;

> Din cand in cand folositi cealalta mana atunci cand va spalati pe dinti;

> Alege un alt traseu pentru o destinatie la care trebuie sa ajungi frecvent;

> Incearca sa alegi moneda care iti trebuie fara sa te uiti in portofel;

> Daca nu esti artist, incearca sa pictezi. Daca esti, picteaza cu piciorul;

> Incearca sa gatesti si sa mananci diferite feluri de mancare.

Ne puteți urmări și pe Google News