Menopauza precoce poate crește riscul apariției bolii Alzheimer

Menopauza precoce poate crește riscul apariției bolii Alzheimer Sursa: Arhiva EVZ

Menopauza precoce crește riscul bolii Alzheimer. Cu cât femeile experimentează mai devreme această schimbare, cu atât este mai probabil să dezvolte această afecțiune.

Femeile care se confruntă cu menopauza precoce, riscă să dezvolte boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit cum femeile care au luat un anumit medicament la cinci ani după începerea menopauzei aveau cantități mai mari dintr-o anumită proteină asociată cu această afecțiune. Dr JoAnn Manson, de la Brigham and Women Hospital, a spus: „Când vine vorba de terapia hormonală, momentul oportun înseamnă totul”.

Dr. Rachel Buckley, de la Spitalul General Massachusetts, a spus: „HRT este cea mai fiabilă modalitate de a ameliora simptomele severe ale menopauzei. Cu toate acestea, există o lipsă de claritate cu privire la modul în care HRT afectează creierul.”

Aproximativ de două ori mai multe femei dezvoltă Alzheimer decât bărbații, aproximativ 944.000 de persoane trăind în prezent cu această afecțiune mortală în Marea Britanie. Cercetătorii consideră că această afecțiune este cauzată de acumularea de proteine în creier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Menopauza începe de obicei la mijlocul anilor 40, dar aproximativ una din 20 de femei se confruntă cu o menopauză precoce. Studiile anterioare au arătat că HRT poate reduce riscul bolii Alzheimer la unele femei. Cea mai recentă cercetare a analizat modul în care momentul începerii menopauzei și HRT afectează organismul.

Importanța terapiei hormonale

Femeile au avut niveluri mai mari de proteină tau în comparație cu bărbații de aceeași vârstă, iar cele care au trecut mai devreme prin menopauză au avut cantități mai mari din ambele proteine. Nivelurile au fost mai mari în anumite părți ale creierului care aveau legătură cu memoria, despre care se știe că influențează boala Alzheimer.

Dr Sara Imarisio a declarat: „Deși înțelegem că acestea pot părea îngrijorătoare, acest studiu nu arată că terapia hormonală cauzează Alzheimer. Terapia hormonală oferă beneficii importante multor femei, ajutând la combaterea simptomelor pe care le poate aduce menopauza. Femeile care se gândesc la terapia hormonală nu ar trebui să amâne această procedură”, potrivit The Sun.