Meningita omoară 50% din românii bolnavi

Meningita omoară 50% din românii bolnavi

Meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50% la români, iar cei mai afectaţi sunt copii cu vârste de până la 5 ani. Incidenţa este şi ea destul de ridicată, 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an.

Meningita “atacă” peste 10.000 de oameni anual, iar în România, rata de mortalitate este de 50% la bolnavi, arată cele mai recente statistici.

Cei mai expuşi sunt copiii mici. „În lume, dar şi în România, meningita bacteriană reprezintă o boală extrem de gravă prin rata mare de mortalitate (peste 50%) şi prin sechelele neurologice severe care se constituie (surditate, retard mental şi/sau motor, convulsii). Populaţia cea mai expusă la această infecţie gravă este reprezentată de copiii antepreşcolari (0-3 ani) la care apărarea antiinfecţioasă este insuficient maturată”,  a declarat Prof. Dr. Doina Pleşca, Vicepresedinte al Sectiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Febră, fotofobie, cefalee Meningita este o inflamaţie a meningelui şi poate fi provocată de bacterii, viruşi, fungi.

Boala cauzată de bacterii se instalează brusc şi se manifestă prin simptome agresive: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, fotofobie, cefalee, somnolenţă, vărsături. Progresiv, starea generală se agravează şi se poate ajunge chiar la convulsii.

La sugari, boala se manifestă prin modificări ale stării generale cu perioade de somnolenţă alternând cu agitaţie extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii.

Pentru a preveni apariţia acestei boli, specialiştii recomandă vaccinarea. „În faţa unei infecţii severe, care are o rată semnificativă de mortalitate şi morbiditate, se impune intensificarea măsurilor de prevenţie. În acest sens, cea mai eficientă modalitate de a preveni meningita bacteriană este imunizarea prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât copiii, în primii 5 ani de viaţă, nu dispun de o apărare antiinfecţioasă solidă.”, a adăugat medicul Doina Pleşca.

Ne puteți urmări și pe Google News