Evenimentul Zilei > Social > Memoriile unui supravieţuitor de pe Titanic vor fi publicate luna viitoare
Memoriile unui supravieţuitor de pe Titanic vor fi publicate luna viitoare

Memoriile unui supravieţuitor de pe Titanic vor fi publicate luna viitoare

La numai 17 ani Jack Thayer a fost martor al dramaticului accident. Aproape 30 de ani mai târziu el şi-a pus amintirile pe hărtie şi a tipărit cartea în 500 de exemplare, pentru familie şi cunoscuţi, scrie "The Telegraph".

Din 1940 şi pâna acum memoriile supravieţuitorului au fost date uitării. Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la naufragiul vasului Titanic cartea va fi retipărită în Statele Unite. Bărbatul descria ţipetele oamenilor care au ajuns în apa rece ca gheaţa a oceanului ca pe "un cântec de jale fără sfârşit".
"Acest ţipăt teribil a durat 20 – 30 de minute, după care a început să moară, pe măsură ce unul după altul nu au mai putut rezista expunerii la frig", mai povestea Jack Thayer, fiul unui om de afaceri american. "A Survivor’s Tale" este o povestire intensă a evenimentelor de atunci şi cât se poate de autentică, aparţinând unei persoane care se afla acolo în momentele teribile ale accidentului. John Thayer, tatăl celui care în 1912 avea numai 17 ani, a fost printre cei care şi-au pierdut viaţa în apele îngheţate ale Atlanticului.
Memorii descoperite după mai bine de 70 de ani
Cartea a rămas pe rafturile rudelor care au primit câte un exemplar până de curând, când Lorin Stein, editor al reivistei literare "Paris Review" şi o rudă îndepărtată a familiei Thayer a găsit o copie.
"Numai unul din 36 de oameni care au căzut în apă odată cu vaporul au fost salvaţi, iar eu am fost printre ei", a mai scris Jack Thayer. El nu numai că a reuşit să supravieţuiască naufragiului, dar a fost printre puţinii oameni care au fost salvaţi de bărcile care s-au întors să caute supravieţuitori.
Jack Thayer s-a căsătorit cu fata unui alt afacerist american, dar în 1944, la câţva ani după ce a publicat povestea, fiul său, pilot în armata Statelor Unite, a fost omorât în război. Cel care a supravieţuit celui mai cunoscut naufragiu şi-a luat viaţa la 50 de ani, în 1945, la aceeaşi vârsta la care tatăl său şi-a pierdut viaţa pe Titanic.
Sursa: The Telegraph