Editura Evenimentul si Capital

Membrii societății civile din CSM solicită ca dosarele procurorilor să nu fie mușamalizate

Autor: | | 1 Comentarii | 424 Vizualizari

Membrii societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii, Romeu Chelariu și Victor Alistar solicită, printr-o scrisoare deschisă, ca procurorii Parchetului General să nu investigheze superficial problemele apărute la DNA Ploiești și să prezinte public situația plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor și să precizeze care sunt motivele pentru care acestea au rămas în nelucrare, să precizeze public de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul muşamalizărilor colegiale.

Cazul DNA Ploiești - doar vârful aicebergului privind coruptia judiciară.

Deturnarea justiției - cea mai gravă afectare a independenței justiției

Reprezentanții societății civile, aleşi membri în Consiliul Superior al Magistraturii au luat act cu îngrijorare de lipsa de reacție a autorităților abilitate față de dezvăluirile din mass-media privind actele de corupere gravă a funcțiilor și atribuțiilor judiciare, referitor la cazul proceselor trucate.

Dezvăluirile mass-media privind prezentarea de probe falsificate de către magistrații procurori și admiterea lor de magistrații judecători fără o cercetare judicioasă în baza principiului nemijlocirii și fără respectarea principiului loialității probelor, conturează cea mai gravă afectare a statului de drept și a obligațiilor constituționale ale magistraților, cu afectarea gravă a independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Independența justiției nu reprezintă un beneficiu personal de carieră al judecătorului, ci o garanție a justițiabilului că se află în fața unei instanțe imparțiale și independente și că este supus unor proceduri judiciare, cu toate garanțiile statului de drept, organizat în cadrul democraţiei constituţionale. Orice stare de lucruri contrară acestei finalități a actului de justiție reprezintă destructurarea sistemului de justiție.

Pentru a garanta independența justiției și domnia legii solicităm:

 • Inspecţiei Judiciare să se concerteze instituțional în limita competențelor legale ce îi revin, asupra următoarelor priorităţi:
  • Urgentarea definirii obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze în mod obligatoriu respectarea obligațiilor legale privind administrarea și evaluarea probelor, situația sesizărilor și a plângerilor lăsate în nelucrare privind abaterile din justiție;
  • Realizarea de urgență a unei diagnoze prind vulnerabilitatea de corupere a atribuțiilor judiciare prin colecatrea de date de la instanțe și parchete și prin chestionarea 3600 a părților interesate (avocați, experţi, justițiabili, alte categorii relevante).
 • Ministrului justiției să își aducă la îndeplinire atribuțiile din matca sa constituțională privind exercitarea autorității față de structura Ministerului public privind apărarea şi respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetăţenilor, garantate constituțional, organizarea și desfășurarea legală a activității. Astfel, ministrul justiției are obligația de a soluționa pe fond toate aceste disfuncții și de a rezolva acest scandal de proporţii, nu doar să îl închidă prin revocări. Problemele de sistem nu se rezolvă doar prin răspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci și prin eliminarea surselor problemelor și a complicităților profesionale. Toleranța la corupția judiciară trebuie să fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atât răspunderi şi răspunsuri personale, cât și modificări sistemice de ansamblu.
 • Solicităm Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să își asume răspunderea pentru starea de fapt, dat fiind că procurorii își exercită activitatea conform prinicipiului controlului şi subordonării ierarhice. De asemenea Procurorul General trebuie să prezinte public situația plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor și să precizeze care sunt motivele pentru care acestea au rămas în nelucrare, să precizeze public de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul muşamalizărilor colegiale.
 • Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgență dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistrații implicați în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor și inițierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori.

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Justiţie

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI
  Tema zilei
  00:11 TABĂRA Firea PIERDE teren. Un important CONTESTATAR a lui DRAGNEA, MESAJ cu două ÎNȚELESURI 21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 16:51 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

  Articole salvate