Membrii societății civile din CSM solicită ca dosarele procurorilor să nu fie mușamalizate

Membrii societății civile din CSM solicită ca dosarele procurorilor să nu fie mușamalizate

Membrii societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii, Romeu Chelariu și Victor Alistar solicită, printr-o scrisoare deschisă, ca procurorii Parchetului General să nu investigheze superficial problemele apărute la DNA Ploiești și să prezinte public situația plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor și să precizeze care sunt motivele pentru care acestea au rămas în nelucrare, să precizeze public de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul muşamalizărilor colegiale.

Cazul DNA Ploiești - doar vârful aicebergului privind coruptia judiciară.

Deturnarea justiției - cea mai gravă afectare a independenței justiției

Reprezentanții societății civile, aleşi membri în Consiliul Superior al Magistraturii au luat act cu îngrijorare de lipsa de reacție a autorităților abilitate față de dezvăluirile din mass-media privind actele de corupere gravă a funcțiilor și atribuțiilor judiciare, referitor la cazul proceselor trucate. 

Dezvăluirile mass-media privind  prezentarea de probe falsificate de către magistrații procurori și admiterea lor de magistrații judecători fără o cercetare judicioasă în baza principiului nemijlocirii și fără respectarea principiului loialității probelor,  conturează cea mai gravă afectare a statului de drept și a obligațiilor constituționale ale magistraților, cu afectarea gravă a independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Independența justiției nu reprezintă un beneficiu personal de carieră al judecătorului, ci o garanție a justițiabilului că se află în fața unei instanțe imparțiale și independente și că este supus unor proceduri judiciare, cu toate garanțiile statului de drept, organizat în cadrul democraţiei constituţionale. Orice stare de lucruri contrară acestei finalități a actului de justiție reprezintă destructurarea sistemului de justiție.

Pentru a garanta independența justiției și domnia legii solicităm:

  1. Inspecţiei Judiciare să se concerteze instituțional în limita competențelor legale ce îi revin, asupra următoarelor priorităţi:
  • Urgentarea definirii obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze în mod obligatoriu respectarea obligațiilor legale privind administrarea și evaluarea probelor, situația sesizărilor și a plângerilor lăsate în nelucrare privind abaterile din justiție;
  • Realizarea de urgență a unei diagnoze prind vulnerabilitatea de corupere a atribuțiilor judiciare prin colecatrea de date de la instanțe și parchete și prin chestionarea 3600 a părților interesate (avocați, experţi, justițiabili, alte categorii relevante).
  1. Ministrului justiției să își aducă la îndeplinire atribuțiile din matca sa constituțională privind exercitarea autorității față de structura Ministerului public privind apărarea şi respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetăţenilor, garantate constituțional, organizarea și desfășurarea legală a activității. Astfel, ministrul justiției are obligația de a soluționa pe fond toate aceste disfuncții și de a rezolva acest scandal de proporţii, nu doar să îl închidă prin revocări. Problemele de sistem nu se rezolvă doar prin răspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci și prin eliminarea surselor problemelor și a complicităților profesionale. Toleranța la corupția judiciară trebuie să fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atât răspunderi şi răspunsuri personale, cât și modificări sistemice de ansamblu.
  2. Solicităm Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să își asume răspunderea pentru starea de fapt, dat fiind că procurorii își exercită activitatea conform prinicipiului controlului şi subordonării ierarhice. De asemenea Procurorul General trebuie să prezinte public situația plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor și să precizeze care sunt motivele pentru care acestea au rămas în nelucrare, să precizeze public de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul muşamalizărilor colegiale.

Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgență dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistrații implicați în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor și inițierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori.

Cea mai grea lovitură dată independenței justiției ar fi mușamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuțiilor judiciare, precum și lipsa unor măsuri de corecții de sistem, acest caz nefiind singular în justiția română.

Integritatea sistemului de justiție reprezintă premisa unui stat de drept în care domnia legii este garantată în mod activ.

Solicităm tuturor autorităților să dea dovadă de respect față de cetățeni și față de rolul instituțiilor pe care le conduc.

Membrii CSM, reprezentanți ai societății civile

Romeu Chelariu

Victor Alistar