Foștii membri ai Guvernului Cioloș, ACUM parlamentari USR, REFUZĂ SĂ PARTICIPE la ancheta parlamentară asupra bugetului pe 2016. CE MOTIVE invocă aceștia

Foștii membri ai Guvernului Cioloș, ACUM parlamentari USR, REFUZĂ SĂ PARTICIPE la ancheta parlamentară asupra bugetului pe 2016.  CE MOTIVE invocă aceștia

Parlamentarii USR, care au fost membri ai Guvernului condus de fostul premier Dacian Cioloş, şi care sunt invitaţi la audierile de la Comisiile de buget-finanţe referitoare la rectificările bugetare din 2016, consideră inutilă participarea lor la acele şedinţe, scrie formațiunea într-un comunicat de presă. Ei susțin că ancheta din Parlament este "o mascaradă fără un alt scop decât cel politic, al PSD".

"În opinia USR, Comisia comună de buget-finanţe, care analizează ultima rectificare de buget a Guvernului Cioloş, este un spectacol de circ politic. PSD şi-a minţit alegătorii în campania electorală şi caută un ţap ispăşitor pentru imposibilitatea de a-şi putea îndeplini promisiunile. Mai este şi o diversiune menită să distragă atenţia de la singurul obiectiv al partidului: impunitatea pentru faptele de corupţie săvârşite de politicienii majorităţii. PSD a minţit şi că va înfiinţa o comisie de anchetă, aceasta este o comisie de analiză cu o ordine de zi obişnuită. Majoritatea din Parlament risipeşte banii cetăţenilor pentru a analiza ceea ce spune chiar ministrul PSD de Finanţe că este acea gaură la buget, o prognoză. Prin urmare, parlamentarii USR care au fost membri ai Cabinetului Cioloş şi care sunt invitaţi la această pseudo-comisie consideră inutilă participarea lor la o mascaradă fără un alt scop decât cel politic, al PSD", explică USR într-un comunicat. 

Deputatul USR Dan Barna a transmis preşedintelui Comisiei pentru buget de la Camera Deputaţilor o scrisoare în care spune că în perioada în care a îndeplinit mandatul de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene nu a avut la niciun moment niciun fel de atribuţii sau sarcini delegate relative zonei pregătirii/rectificării bugetului ministerului. 

"Am primit, cu surprindere, în cursul zilei de ieri adresa de informare prin care îmi comunicaţi că am fost inclus în calendarul de audieri stabilit de birourile de conducere ale Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului. Prin prezenta adresă vă comunic că în perioada în care am îndeplinit mandatul de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene nu am avut la niciun moment niciun fel de atribuţii sau sarcini delegate relative zonei pregătirii/rectificării bugetului MFE. Nu am avut niciun fel de contribuţie la rectificarea bugetului general consolidat şi este important de precizat că Ministerul Fondurilor Europene nu are niciun rol sau atribuţie în procesul de elaborare a bugetului celorlalte entităţi publice, ordonatori de credit, estimările privind fondurile europene aferente proiectelor pe care intenţionează să le deruleze acestea fiind în exclusiva lor responsabilitate", a scris Barna. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 Deputatul USR susține că invitarea sa la ancheta celor două comisii parlamentare nu poate oferi informaţii relevante pentru tema adresată. 

Comisiile de buget-finanțe ale Senatului și Camerei Deputaților i-au audiat azi în Parlament pe reprezentanții ANAF și ministerului Fondurilor Europene, urmând ca mâine, de la ora 10.00, să fie chemați fostul secretar de stat din ministerul Finanțelor și reprezentanți din ministerul Dezvoltării și Agriculturii. Ședința de azi a fost cu ușile închise, pentru că parlamentarii au decis, în premieră în istoria acestei comisii, să interzică accesul presei în sală.

Preşedintele Comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcaş, a afirmat, după şedinţa comisiilor de specialitate privind ancheta în cazul rectificării bugetului pe 2016, că sunt nelămuriri în legătură cu veniturile nefiscale şi cu prognoza în cazul fondurilor europene. 

"Când la fondurile europene ai realizări la sumele respective de 5% pe tot anul şi în decembrie ajungi la 110%, ca şi prognoză. Nu ştiu cine îşi poate închipui că 110 şi cu 95 fac 200 şi ceva. Faci într-o lună cât nu ai făcut în 11 luni. Aici este problema din ce am constatat astăzi", a spus Arcaș. 

Audierea de mâine va începe tot cu un vot prin care va fi decis dacă ședința va fi publică sau nu. În funcție de rezultatele audierilor, parlamentarii specialiști vor hotărî dacă vor fi chemați foști miniștri din Cabinetul Cioloș, în frunte cu fostul premier. Șeful Comisie buget a Senatului, Viorel Arcaș a anunțat că este probabil să fie chemați la audieri înclusiv reprezentanţii Curţii de Conturi după ce îşi termină raportul.