Meloni și Zelenski la Summitul Comunităţii Politice Europene din Moldova: Războiul din Ucraina este pe ordinea de zi

Meloni și Zelenski la Summitul Comunităţii Politice Europene  din Moldova: Războiul din Ucraina este pe ordinea de zi Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Comunitatea Politică Europeană (EPC) - care include 47 de țări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Balcanii de Vest, Turcia și țările din Caucaz - se reunește pentru a doua oară, după summitul de la Praga din octombrie 2022.

De data aceasta a fost aleasă Republica Moldova, stat fondat în 1991 din implozia URSS și care are și astăzi o parte din teritoriul său ocupată de soldați ruși, Transnistria luată în 1992 de Armata a XIV-a a generalului Alexander Lebed. "Moldova este în inima Europei, Moldova este Europa", a spus președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, întâlnindu-se la Chișinău cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va participa la Summitul EPC, unde va cere ca problema imigrației ilegale și a securității frontierelor să fie în fruntea agendei liderilor, conform unui comunicat transmis de Downing Street. În special, Sunak plănuiește o întâlnire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, cu care dorește să stabilească asupra modului de relansare a problemei la următoarele întâlniri din octombrie (în Grenada) și primăvara anului 2024 (în Regatul Unit).

De asemenea, premierul britanic va anunța începerea negocierilor bilaterale cu Moldova pentru expulzarea migranților ilegali sosiți în Regatul Unit, pe linia unui acord similar deja încheiat cu Georgia. Premierul britanic va prezenta, de asemenea, un parteneriat cu Bulgaria pentru a ajuta autoritățile sale "să distrugă afacerile bandelor criminale organizate implicate în imigrația ilegală", se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenințarea care planează asupra Europei

Potrivit comunicatului publicat miercuri, în cadrul întâlnirii Sunak va afirma că "Europa se confruntă cu amenințări fără precedent la granițele sale", de la invadarea Ucrainei de către Rusia până la fluxurile de migranți. "Nu putem aborda aceste probleme fără ca guvernele și instituțiile europene să lucreze îndeaproape împreună. La fiecare reuniune, la fiecare summit, în fiecare întâlnire internațională ca aceasta, securitatea granițelor noastre trebuie să fie în fruntea agendei", potrivit Downing Street.

"Pe 1 iunie, familia europeană va aduce un mesaj puternic de unitate la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău. Summitul va aborda provocările cheie pentru stabilitatea Europei, precum energia, securitatea și conectivitatea. Italia și familia europeană sunt de partea Moldovei. Moldova nu este singură", este mesajul premierului Giorgia Meloni relansat, ca și mesajele celorlalți participanți, pe contul de Twitter al summitului Comunității Politice Europene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Castelul Mimi, în Moldova, pentru a participa la reuniunea Comunității Politice Europene. Prezența lui Zelenski a fost ținută secretă până în ultimul moment din motive de securitate, însă în ultimele ore circulau zvonuri despre sosirea sa la Chișinău. Zelenski este primul lider care a ajuns la summit, a cărui sesiune plenară va începe la ora 12:00, înainte de Fotografia de familie, momentul simbolic al summitului. O fotografie în care va fi și Zelenski.

"Ne vom opri când vom câștiga sau când Rusia va înceta să ne ocupe teritoriile", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind cu reporterii pe marginea summitului EPC.

"Trebuie să ne reafirmăm sprijinul pentru Ucraina, care luptă împotriva agresiunii ruse", a declarat președintele Republicii Moldova Maia Sandu, sosind la Castelul Mimi din Bulboaca, în mediul rural moldovenesc.

Sunt așteptați aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern, pentru Italia va fi Giorgia Meloni, dar și liderii UE. Vor fi prezenți cei trei președinți ai UE, Charles Michel, Ursula von der Leyen și, de asemenea, Roberta Metsola (în calitate de invitat), precum și Înaltul Reprezentant Josep Borrell.

Micile state europene participă și ele: va fi prim-ministrul Liechtensteinului, Daniel Risch, și, de asemenea, șeful guvernului Principatului Andorra, Xavier Espot Zamora. Absentă Republica San Marino, care fusese și ea invitată (pe Muntele Titan, care are bune relații cu Moscova, este în desfășurare o criză guvernamentală).

Discuții esențiale, la nivel înalt

Ar trebui să fie prezenți toți liderii celor 27 de țări UE, inclusiv premierul Giorgia Meloni, care ar trebui să plece devreme, pentru a se întoarce la Roma pentru angajamente instituționale legate de Ziua Republicii Italiene. Este așteptat și premierul britanic Rishi Sunak, care, potrivit "Financial Times", le va cere colegilor să lupte împotriva imigrației ilegale.

Potrivit listei șefilor de stat și de guvern prezenți, distribuită de Guvernul Republicii Moldova, ar fi trebuit să participe și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, însă acesta nu se va prezenta, după cum au confirmat surse din Turcia. Summitul, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, va fi dominat de tema războiului declanșat de Rusia și este menit să transmită un mesaj clar Moscovei.

"Deplâng noul atac asupra Kievului cu doi copii uciși. Este o altă demonstrație că Rusia continuă să atace civili în Ucraina. Sper că prezența atâtor lideri aici, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, va trimite un puternic mesaj privind unitatea multor state nu numai ale UE, ci și a altora în apărarea ordinii internaționale, a drepturilor persoanelor, a suveranității țărilor. Este important ca acest mesaj să ajungă în Rusia. Rusia nu este aici nu pentru că nu am vrut să o invităm, ci pentru că Putin a vrut să o excludă din această Comunitate prin declanșarea unui război nejustificat împotriva Ucrainei", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Summitul de la Chișinău. "Trebuie să lucrăm la trei cuvinte: să conectăm mai bine persoanele acestei comunități politice. În al doilea rând, stabilitatea Continentului nostru, avem multe probleme în Balcani. Al treilea cuvânt este securitatea", a adăugat Borrell.

sursa: RADOR / rainews.it