Meloni: „Rusia și criminalii nu ne vor submina securitatea”

Meloni: „Rusia și criminalii nu ne vor submina securitatea”Sursa foto: Platforma X

O cabană în inima Saariselkä, un sat mic din Laponia finlandeză, lângă Cercul Arctic. Acesta este locul ales pentru summitul Nord-Sud, o întâlnire pe care Giorgia Meloni nu a vrut absolut deloc să o rateze în ciuda gripei care o forțase să părăsească prematur lucrările Consiliului European de la Bruxelles.

Meloni: Trebuie să ne apărăm granițele

„Trebuie să ne apărăm granițele”, a spus premierul. „Vrem să apărăm frontierele externe și nu vrem să permitem Rusiei sau organizațiilor criminale să ne submineze securitatea.”

„Faptul că aceste națiuni sunt aici împreună și vorbesc despre cum să abordăm problemele majore arată că înțelegem că lumea s-a schimbat și că acum putem aborda provocările care ne stau în față.

Această inițiativă este foarte valoroasă și ar trebui să o repetăm ​​în viitor. Există mai multe provocări pentru UE, dintre care două sunt doarte importnante: securitatea și apărarea cetățenilor.

Trebuie să facem mai mult cu toții pentru a ne asigura că pilonul NATO este consolidat, deoarece rămâne piatra de temelie a securității și apărării.

Trebuie să putem privi nu doar flancul estic, ci și alte locuri” a subliniat Meloni, în cadrul conferinței de presă de la sfârşitul summit-ului.

Meloni: Aș aștepta să înțeleg exact care este voința noului președinte al SUA

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump și posibila cerere de creștere a contribuției țărilor la NATO la 5%, Meloni a declarat:

„Se discută mult despre ce se va întâmpla cu revenirea magnatului. Eu nu mă gândesc la ce poate face America cu noi, ci la ce putem face pentru noi înșine. Trebuie să ne întărim securitatea și avem nevoie de instrumente, avem puncte de plecare diferite, trebuie să ne întâlnim la jumătatea drumului.

Nu ar trebui să ascultăm zvonurile care comentează despre viitorul Ucrainei: Lucrăm pentru pace, însă nu putem avea pace abandonând Ucraina, ceea ce este mai mult sau mai puțin ceea ce spun de ani de zile. Aș aștepta să înțeleg exact care este voința noului președinte al Statelor Unite”.

Tema migranților, una fierbinte

„De la tema apărării la cea a migranților”, trecând prin „un scenariu în care războaiele devin hibride și amenințările se înmulțesc, trebuie să ne unim eforturile: aceasta este prioritatea noastră”, subliniază premierul, enumerând „subiectele” summit-ul din Scandinavia, la care au participat ca invitați ai prim-ministrului finlandez Petteri Orpo, liderul Greciei (Kyriakos Mitsotakis) și cel al Suediei (Ulf Kristersson) și Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a UE, Kaja Kallas.

Au avut loc două sesiuni de lucru care au vizat „securitatea europeană” și „fenomenul migrației”, o temă foarte dragă liderului Fraților Italiei care a vorbit despre această problemă la Bruxelles în cadrul întâlnirii informale organizate împreună cu Danemarca și Țările de Jos și în timpul conversației cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen: chiar și la summitul lapon, Italia a pus accent pe dimensiunea externă a fenomenului migrației și pe parteneriatele care urmează să fie lansate cu țările din Africa de Nord.

Meloni a reiterat nevoia de a rezolva problema țărilor sigure, care nu privește doar Italia. O directivă UE privind repatrierile este așteptată în primele luni ale anului 2025, iar Comisia Europeană urmează să întocmească și lista țărilor sigure.

Giorgia Meloni: Granițele noastre sunt diferite

„Am convocat luni o întâlnire pe tema Albaniei pentru a înțelege cum să procedez”, a spus Meloni ca răspuns la o întrebare. „Mi se pare că Curtea de Casație a dat dreptate guvernului, este dreptul guvernelor să stabilească care țări sunt sigure”, în timp ce judecătorii pot „să intre în cauze individuale, nu să le respingă în întregime”.

Despre regulile europene: „Regulile noului Pact european privind migrația și azilul vor ajuta la abordarea problemei, trebuie să existe răspunsuri mai bune în ceea ce privește repatrierea. Cred că am lucrat bine în ultimii doi ani, în gestionarea imigrației ilegale, în a nu le lăsa traficanților posibilitatea de a decide cine trebuie să intre și cine nu.

Granițele noastre sunt diferite și avem nevoie de instrumente diferite, ceea ce se întâmplă în Finlanda poate fi eficient, dar nu poate fi replicat în Marea Mediterană. Noi – a continuat Meloni – am împins UE să încheie acorduri cu unele țări, potrivit RaiNews.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)