Premierul italian Giorgia Meloni a cerut, la ONU, o „luptă globală contra traficanților de ființe umane”.
Apărarea națiunilor, identităților, patriilor, folosirea rațiunii și nu a forței, ca și chei pentru a face față „împreună” provocărilor unei epoci „complexe”, revenind la spiritul originar al ONU, scrie Ansa.
Nu numai pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în fața căruia Italia „a ales de care parte să fie”, dar mai ales pentru a guverna migrația, un subiect care implică pe toată lumea și asupra căruia ONU nu poate „să privească în altă parte”.
Acesta este apelul lansat de prim-ministrul Giorgia Meloni în primul său discurs la ONU, care închieie misiunea americană. Trebuie să acționăm împreună împotriva „noii sclavii”, aceea a migranților ilegali, a afirmat Meloni.
Meloni nu a mers la recepția lui Biden
Premierul italian, care nu a mers la recepția tradițională oferită de Joe Biden, dar și-a invitat personalul și fiica Ginevra la o pizzerie binecunoscută din Manhattan, nu a vorbit la Consiliul de Securitate, pe care ar dori să-l reformeze pentru a-l face „mai echitabil și mai eficient”.
Era ocupată, explică Palatul Chigi, într-o rundă de întâlniri bilaterale, aproape toate concentrate pe Africa. Iar staff-ul lui Meloni precizează că, după ce a asistat la prima parte a dezbaterii istorice (prezenți Vladimir Zelenski și Serghei Lavrov), premierul a avut ocazia să discute cu președintele ucrainean pe coridoarele clădirii ONU.
Apoi, întâlnirea cu secretarul Antonio Guterres, căruia îi cere o mai mare implicare a Națiunilor Unite în privința migranților, așa cum va face în fața adunării generale. Trebuie „să refuzăm ipocriziile” pe tema imigrației, care de-a lungul timpului „i-au îmbogățit enorm pe traficanți”.
Și trebuie să îi combatem prin orice mijloace pentru a opri situația de urgență, pe de o parte. În timp ce, pe de altă parte, „trebuie abordate cauzele aflate la baza migrației, cu obiectivul de a garanta primul dintre drepturi, care este dreptul de a nu fi nevoiți să emigreze”.
Meloni, atac dur la Putin
Trebuie să implicăm cele mai sărace națiuni, care suferă cel mai mult din cauza conflictului împotriva Kievului, cu alegerea de a crea „haos”, în care „se infiltrează traficanții de ființe umane”.
Având în vedere că țările africane au fost „exploatate” de prea mult timp, trebuie „să inversăm tendința”, insistă premierul italian. Trebuie să renunțăm la abordarea „prădătoare” și să ne concentrăm pe parteneriate „de egalitate”, așa cum vrea să facă Italia, care va da „un exemplu bun” cu „Planul Mattei”, susține premierul Meloni.
Cealaltă provocare, care va fi printre temele aflate în centrul G7 condus de Italia, este cea a inteligenței artificiale care riscă să aibă efecte „devastatoare” asupra muncii și nu poate fi „o zonă liberă”.
Trebuie „să dăm etică algoritmilor”, spune Meloni. Nu trebuie să uităm, spune la finalul discursului său, ceea ce Papa Ioan Paul al II-lea a indica la ONU, că activitatea politică, națională și internațională, vine „de la om”, se exercită „prin om” și este „pentru om”.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)