Meleşcanu: „România înţelege să aducă propria contribuţie la asigurarea securităţii europene şi euroatlantice”

Meleşcanu: „România înţelege să aducă propria contribuţie la asigurarea securităţii europene şi euroatlantice”

România înţelege să îşi aducă propria contribuţie la asigurarea securităţii europene şi euroatlantice, în linie cu angajamentele asumate, iar acest lucru este demonstrat atât de alocarea pentru Apărare a 2% din PIB, cât şi de prezenţa militară americană pe teritoriul ţării noastre, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Declaraţia este transmisă în contextul în care în această săptămână soseşte la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu unitatea de luptă americană care va staţiona în România pe o perioadă de nouă luni. Cei 500 de soldaţi fac parte din Batalionul 1 "Vulturii luptători" ("Fighting Eagles"), Regimentul 8 Infanterie din Brigada 3 de Blindate a Armatei SUA.

"Prezenţa forţelor americane în cadrul operaţiei Atlantic Resolve reprezintă o reconfirmare a angajamentului constant al SUA faţă de România şi de regiune, precum şi a solidităţii Parteneriatului strategic între România şi SUA. Aceasta contribuie totodată la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic", arată MAE.

În acest sens, Meleşcanu a vorbit despre modul în care România îşi asumă angajamentele privind contribuţia la securitatea euroatlantică.

Ne puteți urmări și pe Google News

"România înţelege să îşi aducă propria contribuţie la asigurarea securităţii europene şi euroatlantice, în linie cu angajamentele asumate. Astfel, alături de participarea la misiuni şi operaţii internaţionale, decizia de creştere a bugetului alocat Apărării, conform obiectivului NATO de 2% din PIB, este încă o dovadă a seriozităţii cu care tratăm aceste angajamente", a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe subliniază că aceste acţiuni vor "consolida" postura internaţională a României.

"Privim această creştere nu doar din perspectiva înzestrării forţelor armate, ci şi ca un factor multiplicator în societate şi economie, care ar urma să consolideze postura internaţională a României în acest domeniu, inclusiv ca partener strategic al SUA", a arătat ministrul afacerilor externe, citat în comunicat.

Ulterior finalizării misiunii de nouă luni, militarii americani vor fi înlocuiţi de o altă unitate de luptă a SUA, asigurându-se astfel o prezenţă consistentă, bazată pe o rotaţie continuă, a forţelor armate ale SUA în Europa Centrală şi de Sud-Est, precizează MAE.