Mehedinţiul se dezvoltă turistic în parteneriat cu Serbia

Mehedinţiul se dezvoltă turistic în parteneriat cu Serbia

Consiliul Judeţean Mehedinţi, în parteneriat cu Primăria Golubac – Republica Serbia, a implementat proiectul „Dezvoltarea durabilă a turismului de-a lungul Dunării”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, Axa Prioritară 1. – Dezvoltare economică şi socială, Măsura 1.2. – Dezvoltarea turismului, inclusiv întărirea identităţii regionale a regiunii de frontieră ca destinaţie turistică.

 

 

Valoarea totală a proiectului este de 2.040.323,95 euro, din care fond IPA – 1.734.275,36 euro, cofinanţare naţională – 200.420,84 euro, contribuţie proprie Consiliul Judeţean Mehedinţi 30.833,97 euro, contribuţie proprie Primăria Golubac – 74.93,78 Euro. Proiectul vizează modernizarea căilor de acces către zone turistice din Mehedinţi şi Golubac, Republica Serbia, adică reabilitarea şi modernizarea drumului de acces turistic din DJ 607C km 15+600 până la km 27+900 al DJ 607B (2,4 km) şi tronsonului de drum DJ607B km 27+900 – km 30+000 (2,1 km) în zona turistică Bahna – Cireşu – Topolniţa din România şi respectiv, realizarea unei piste pentru biciclete de 1,6 km de-a lungul Dunării în Golubac, Serbia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare, în sumă de 1.265.198,72 euro a fost încheiat în data de 8 octombrie 2013 între Consiliul Judeţean Mehedinţi şi firma de construcţii selectată în urma organizării unei proceduri de achiziţie publică prin licitaţie locală deschisă, predarea amplasamentului către contractor a avut loc în 17 octombrie, iar în 28 octombrie 2013 a început execuţia lucrărilor.Termenul de execuţie asumat prin contract a fost de 8 luni de la data semnării contractului.

Ambele tronsoane de drum au fost inspectate, joi, 15 mai a.c., de către autorităţile publice locale, care s-au declarat mulţumite de lucrările efectuate.

Aladin Georgescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi, prezent la Cireşu, declara: „Aşa cum este cunoscut, zona Cireşu reprezintă o zonă cu multe obiective turistice, iar implementarea acestui proiect sper eu să contribuie la dezvoltarea turismului în zona Cireşu. Este un fapt binecunoscut în zona noastră că ceea ce se realizează aici se realizeazaă numai şi numai pentru dezvoltarea turismului. Consiliul Judeţean se angajează ca anul următor să asfaltăm  şi cei 5 km de drum, de la Bunoaica la Cireşu, Această porţiune de drum este neasfaltată, iar ploile căzute în ultima vreme în judeţ au contribuit masiv la deteriorarea lui”.

„Ce pot să spun? Este un vis împlinit, o realizare pentru comuna Cireşu şi cred că şi pentru judeţul Mehedinţi, pentru că acest sector de drum era mare nevoie de el să-l facem, chiar îmi doream acest lucru de 20 de ani. Mulţumim Consiliului Judeţean, care a fost alături de noi să rezolvăm acest sector de drum şi sper să rezolvăm şi sectorul de 5 km de drum de la Bunoiaca la Cireşu. Preşedintele Aladin Georgescu mi-a promis şi eu cred că promisiunile dumnealui sunt promisiuni care se realizează”, declara, extrem de încântat, Doru Ţîrlui, primarul comunei Cireşu.

„Este bine că s-a finalizat, în sfârşit, acest proeict care a avut multe etape de nesiguranţă, şi mai ales este bine pentru că este într-o zonă intens circulată în ultima vreme. S-a creat, astfel, un potenţial turistic imens cu această legătură care se face între două obiective ale Consiliului Judeţean, respectiv punctul de informare turistică şi obiectivele turistice importante din zonă, pentru dezvoltarea activităţilor turistice viitoare şi a întregii zone Podeni-Iloviţa-Cireşu, până la Godeanu. Credem că singura soluţie de dezvoltare a acestei zone din judeţ, care cuprinde Iloviţa-Podeni-Cireşu-Godeanu-Bâlvăneşti poate fi turismul”, menţiona şi prefectul Nicolae Drăghiea.