Medvedev vrea pace, UE şi România sunt îngrijorate

Medvedev vrea pace, UE şi România sunt îngrijorate

Uniunea Europeană şi Rusia s-au arătat ieri preocupate de evenimentele din capitala Republicii Moldova.

„Sunt foarte îngrijorat cu privire la situaţia creată la Chişinău în urma alegerilor legislative de la 5 aprilie, din Republica Moldova”, a arătat Javier Solana, responsabilul cu politica externă în UE, într-un comunicat. „Fac apel la toate părţile să nu cedeze în faţa violenţei şi provocărilor”, a subliniat Solana.

De la Moscova, preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut ieri seară un apel la „reglementarea paşnică” a crizei din Republica Moldova, chiar în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, potrivit AFP.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a anunţat ieri, într-un comunicat, că susţine poziţia UE exprimată de Solana. Totodată, MAE şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate inclusiv de presă privind producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canale media şi îngrădirea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova.

În paralel ministrul român de de externe Cristian Diaconescu şi-a amânat vizita care trebuia să înceapă azi în Azerbaidjan, purtătorul de cuvânt al MAE a precizat însă că motivul amânării nu are legătură cu tensiunile din Moldova.

Ieri, agenţia BASA press, preluată de Mediafax, a precizat că ambasadoarul moldovean la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost convocată la Chişinău pentru consultări. Ambasada a precizat însă, că ieri seară, ambasadoarea se mai afla încă la post.

RELAŢIE

Băsescu-Voronin, suişuri şi coborâşuri

O vizită la Chişinău, prima făcută de Traian Băsescu ca preşedinte, urmată de încolonarea către Cotroceni a câtorva camioane cu 11.000 sticle de vin moldovenesc, trimise cadou de Vladimir Voronin, au fost semnele „dezgheţului” diplomatic din 2005 dintre Bucureşti şi Chişinău.

Un an mai târziu au apărut însă şi tensiunile. Motivele: o serie de de claraţii succesive, în care Băsescu prevedea „unificarea celor două ţări suverane în interiorul Uniunii Europene”, iar Voronin respingea vehement orice variantă de „unire”. „Cu preşedintele Voronin lucrurile uneori sunt mai bune, alteori mai aspre. Mi-ar fi foarte greu să fiu în locul lui”, comenta Băsescu în 2007, justificându-i atitudinea liderului de la Chişinău prin faptul că „trebuie să facă un joc între a-şi păstra Transnistria şi a se îndrepta către Occident”. În patru ani, Băsescu şi Voronin s-au întâlnit de cinci ori la Bucureşti şi Chişinău, ultima dată în august 2008.

CITIŢI ŞI:

Revoluţia anticomunistă a tinerilor de la Chişinău HORIA GHIBUŢIU: Jos comunismul, fraţilor! ZI NEBUNĂ LA CHIŞINĂU

REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU|VIDEO + FOTO

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu "mână românească"

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei

Ne puteți urmări și pe Google News