Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev lansează noi amenințări la adresa Kievului în timp ce Marea Britanie și SUA discută despre acordarea permisiunii, pentru Ucraina, de a folosi armele occidentale împotriva țintelor din interiorul Rusiei.
Medvedev, noi amenințări nucleare
Moscova a amenințat sâmbătă că va reduce Kievul la o mare de materie incandescentă în cazul în cazul în care Ucrainei i se permite să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din adâncul teritoriului Rusiei.
Amenințarea lui Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, vizează SUA și Marea Britanie. Acestea deliberează condițiile în care să permită Kievului folosirea de arme occidentale pentru a ataca ținte strategice departe de linia frontului, pe teritoriul Rusiei.
Medvedev, cunoscut pentru desele amenințări nucleare, a spus că Kremlinul are deja toate motivele „formale” pentru a folosi arme atomice, după incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk.
Dmitri Medvedev spune că răbdarea Kremlinului se termină
Moscova „a dat dovadă de răbdare”, a spus Dmitri Medvedev într-o postare pe Telegram. „Totuși, pompoșii imbecili anglo-saxoni nu vor să admită un lucru: orice răbdare se termină”.
În același timp, Medvedev a spus că „nimeni nu are nevoie de un conflict nuclear", adăugând că „este evident că un răspuns nuclear este o decizie extrem de dificilă, cu consecințe ireversibile".
Prim-ministrul Regatului Unit Keir Starmer și președintele american Joe Biden, la o întâlnire de vineri de la Washington, au discutat despre posibila utilizare de către Ucraina a rachetelor de croazieră Storm Shadow, de fabricație britanică, pe teritoriul Rusiei.
Înaintea acestei întâlniri, președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi seara, că acordarea unei astfel de permisiuni Kievului ar pune țările NATO „în război cu Rusia.”
SUA și Marea Britanie nu îl iau în seamă pe Putin
Biden a respins amenințarea, spunând reporterilor: „Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reînnoit, vineri, pledoaria pentru utilizarea extinsă a armelor occidentale. „Facem progrese pe câmpul de luptă. Dar avem nevoie de permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune”, a spus Zelenski. „Sper că comunitatea politică din SUA înțelege acest lucru clar și că decizia relevantă va fi luată”.
Vorbind după întâlnirea de vineri cu Biden, Starmer a spus că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la rachetele Storm Shadow. El a sugerat că pot urma evoluții ulterioare la reuniunea Adunării Generale a ONU de la sfârșitul acestei luni, potrivit Politico.