Politicile de mediu, rol esențial în dezvoltarea socio-economică a României. Soluțiile salvatoare

Politicile de mediu, rol esențial în dezvoltarea socio-economică a României. Soluțiile salvatoareGarda de Mediu susține că nu a fost afectată calitatea aeurului din zonele apropiate. Sursă foto: Garda de Mediu

Politicile de mediu pot dezvoltare socio-economică. Specialiștii susțin că România ar putea deveni o superputere energetică verde, în cazul în care s-ar pune mai mult accent pe energia eoliană, precum și pe electrificarea căilor ferate.

Planul pentru conceperea unui unor politici de mediu a reprezenta șansă României de a se dezvolta socio-economic. Lista priorităților ar fi deschisă de investiția în energia eoliană, precum și de electrificarea căilor ferate.

Politicile de mediu, aport uriaș în dezvoltarea României

Aleșii politici ar trebui să mizeze pe investițiile în energia eoliană,  dar și în sectorul transportului feroviar. Specialiștii sunt de părere că România are în față un viitor complicat din punct de vedere energetic, climatic, precum și de securitate.

„Energia eoliană ca resursă naturală care aduce, și nu consumă, bani în perioada sa de maturizare. Electrificarea căilor ferate strategice ar putea fi un proiect de țară pentru viitorul complicat din punct de vedere energetic, de securitate și climatic care ne așteaptă. În același timp, orașele noastre, sufocate de trafic, ar putea scăpa de congestiile existente dacă naveta sau drumurile la aeroport s-ar face pe un sistem feroviar. Ele s-ar dezvolta cu adevărat sustenabil dacă s-ar metamorfoza din orașe pentru piață în orașe pentru oameni. ”, susține Cornel Ban, lector în economie politică la Copenhagen Business School (Danemarca) și cercetător nerezident la Global Development Policy Center la Boston University.

Căi feratw. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conceptul nu ar trebui echivalat cu ecologismul sau activismul radical

Lectorul în economie politică a subliniat că există o tendință greșită de a echivala politicile de mediu cu ecologismul sau chiar cu activismul

„Dacă această echivalență ar fi corectă, de ce țările cu economii de câteva ori mai mari ca PIB pe cap de locuitor decât a României investesc sute de miliarde de dolari în energia verde sau tehnologiile tranziției verzi, de la fabrici de mașini electrice la trenuri cu hidrogen? De ce face același lucru China, marele atelier al planetei? De ce o fac marile trusturi private de investiții care pun în joc sume de câteva ori PIB-ul României în acest sens? ”, a adăugat specialistul.

Cornel Ban

Cornel Ban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dezvoltarea urbană sustenabilă, inclusă în politicile de mediu ale României

Lectorul în economie politică  de Copenhagen Business este de părere că oficialii guvernamentali ar trebuie să pună accentul și pe segmentul dezvoltării urbane sustenabile, pe lângă energia eoliană șj transportul feroviar. Acesta a subliniat că „prețurile energiei electrice pentru consumatorii industriali din România erau (și rămân) cele mai mari comparativ cu media UE”.  De altfel, expertul susține că actuala clasă politica ar trebui să mizeze și pe extinderea capacității nucleare, pe fondul deschiderii pe care România o are la Marea Neagră.

energia eoliană

Energie eoliană. Sursa foto. Pixabay

„O soluție avansată recent este extinderea capacității nucleare actuale. Dat fiind însă termenul extrem de lung de execuție a centralelor nucleare, ar merita poate să ne concentrăm pe energia pe care vânturile Mării Negre ne-o pot oferi gratis, pentru a nu ne pierde poziția competitivă în nișa de producție industrială recâștigată cu greu. ”, a adăugat Cornel Ban.

Potrivit datelor Băncii Mondiale,țara noastră poate produce 75 GW de electricitate în apele sale teritoriale, cifra cumulând de două ori cantitatea de electricitate consumată în prezent.

articol sustinut