Ion Bogdan Codorean, specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, a fost vizitat săptămâna trecută de premier şi diagnosticul: ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj.

Într-un interviu acordat Gândul, Ion Bogdan Codorean a spus că operaţia la care a fost supus liderul PSD este una complicată şi că în România sunt câţiva medici care pot face o astfel de intervenţie chirurgicală.

„A fost discuţia asta, că se va hotărî dacă se operează aici (n.r. Spitalul Militar), a fost hotărât să se opereze aici, a zis că nu are încredere decât în noi. A spus că de aia a venit la noi, la Spitalul Militar, că are foarte mare încredere în medicii de aici, dar probabil că… nu ştiu eu care au fost deciziile lui, dar din cauza asta m-a şi rugat să-l însoţesc. A zis că are încredere numai dacă o să fiu şi eu de faţă, să comunicăm, să facem planul operaţiei cu cei de acolo”, a spus Codorean.

Medicul a precizat că operaţia a durat două ore, echipa fiind formată din trei medici turci, în timp ce el nu a participat la operaţie. O operaţie din asta o face un doctor. Poţi să asişti la o astfel de operaţie, să te sfătuieşti, dar operaţia în sine o face un singur medic, chiar dacă în sală sunt mai mulţi”, a spus Codorean, pentru aceeaşi sursă.

„A fost o operaţie foarte complicată. Dânsul a avut o ruptură veche de ligament încrucişat anterior, fapt ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj. Şi atunci a trebuit să se scoată porţiuni din meninsc, alte porţiuni s-au suturat, s-a făcut reconstrucţie de ligament înscrucişat anterior şi sutură de menisc”, a spus Ion Bogdan Codorean.

Totodată, medicul Codorean a explicat că, după operaţie, premierul nu  are voie să pună piciorul jos timp de trei săptămâni. "E o perioadă de minimum trei săptămâni în care atunci când laşi piciorul jos vine sânge în picior, se mişcă genunchiul şi doare", a explicat Codorean.

Specialistul a mai precizat că i-a recomandat premierului să nu participe în următoarele trei săptămâni la şedinţele de Guvern. "Eu i-am recomandat să nu. Nu poate pentru că el trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle, apar dureri şi pot apărea complicaţii", a explicat specialistul.