Salt uriaș în medicina de Linia Întâi. Milioane de români au șansa să supraviețuiască unui accident vascular, fără să rămână cu handicap

Salt uriaș în medicina de Linia Întâi. Milioane de români au șansa să supraviețuiască unui accident vascular, fără să rămână cu handicap

Primul centru de excelență în tratarea accidentelor vasculare cerebrale a fost inaugurat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, în parteneriat cu liderul mondial în tehnologie medicală. Circa 3 milioane de cetățeni de pe raza celor 8 județe deservite vor benefi cia, în caz de nevoie, de tratament de urgență, de ultimă generație.

Mulți supraviesc unui atac vascular cerebral, însă sechelele rămase sunt prezente în mai mult de 80% din cazuri. Și, din păcate, aceste sechele nenorocesc omul, făcându-l dependent de aparținători, de aparate medicale și de tratamente medicamentoase scumpe. Din om, ajungi neom, în doar câteva minute, dacă nu există un astfel de centru de intervenție rapidă în apropiere, asemenea celui deschis zilele trecute în Mureș.

Softul Rapid ajută medicii să diagnosticheze un AVC în mai puțin de 2 minute

O platformă standardizată și complet automatizată, numită Soft Rapid, ajută medicul să pună diagnosticul de AVC ischemic acut și să stabilească tratamentul în maximum 2 minute. Acesta este un adevărat salt în medicina românească, conform studiilor publicate anul trecut în care se arăta că, din lipsa echipamentelor medicale, diagnosticul de AVC se pune cu o întârziere de peste o zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revascularizarea creierului, singura șansă

 „Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, in 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zonă din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revascularizări. Totodată, rapiditatea şi lipsa echivocului în gestionarea şi analiza acestor imagini face o abordare cât mai corectă şi eficientă a pacienţilor cu AVC”, a explicat dr. Lucian Mărginean, medic primar și coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

România, printre primele țări din lume cu un astfel de centru

„Alinierea României la standarde internaţionale, prin crearea acestui Centru de Excelenţă în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară cu personal medical supraspecializat, care să poată să acţioneze în urgenţă, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultima generaţie şi, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienţii să fie incluşi, pentru a putea cuantifica beneficiul activităţii noastre şi necesitatea finanţării lor”, a subliniat medicul Lucian Mărginean.

„Înfiinţarea primului Centru de Excelenta în Stroke în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Târgu Mureş reprezintă o onoare deosebită, pentru că pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale”, spune, la rândul său, medicul Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.