Medicii sunt în siguranță. A fost creat robotul care recoltează analizele pentru Covid-19

Medicii sunt în siguranță. A fost creat robotul care recoltează analizele pentru Covid-19

A fost inventat robotul acţionat de la distanţă care recoltează analize pentru COVID-19, verifică temperatura pacienţilor şi îi atenţionează dacă nu poartă mască.

Mahmoud el-Komy, un inventator din Egipt, ţară care se confruntă în prezent cu un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, testează noul robot în cadrul unui spital privat la nord de Cairo.

Creatorul robotului denumit Cira-03, spune că dispozitivul său poate contribui la limitarea expunerii la infecţie şi la prevenirea transmiterii virusului.

Realizarea robotului, dotat cu o faţă asemănătoare celei umane, precum şi cap şi braţe robotice, poate recolta analize sangvine, realiza electrocardiograme şi radiografii, afişând rezultatele pe un ecran ataşat în zona pieptului.

„Am încercat să fac robotul să pară mai uman, astfel încât pacientul să nu simtă teamă în preajma sa. Ca să nu aibă senzaţia că este o cutie care dă buzna peste el'', a spus inventatorul.

„Au existat răspunsuri pozitive din partea pacienţilor. Au văzut robotul şi nu le-a fost teamă. Dimpotrivă, încrederea e mai mare întrucât robotul are o precizie mai mare decât oamenii'', a mai spus el.

Pentru a recolta probe în vederea detectării coronavirusului, Cira-03 fixează bărbia pacientului, iar apoi întinde unul dintre braţe, echipat cu un tampon, pe care îl introduce în cavitatea bucală.

Abu Bakr El-Mihi, directorul spitalului privat unde este testat robotul, a precizat că Cira-03 este util pentru a verifica temperatura tuturor celor suspecţi de infectarea cu noul coronavirus.

Personalul medical este cel mai expus la coronavirus

Echipamentul de protecție (PPE) purtat de personalul medical responsabil cu îngrijirea pacienților bolnavi de Covid-19 nu este suficient pentru a elimina complet amenințarea virusului pentru cei din linia întâi, arată un nou studiu King’s College London.

Chiar și cu mănuși, halate și măști, personalul medical are un procent de risc de 3,4 ori mai mare în comparație cu un om obișnuit. În plus, personalul medical care face parte din minorități etnice se confruntă cu un risc și mai ridicat de contractare a virusului, potrivit studiului publicat în revista Lancet Public Health.

„Peste 20% dintre medicii din linia întâi au dezvoltat cel puțin un simptom asociat cu infecția SARS-Cov-2, în timp ce, din restul populației, 14,4% au dezvoltat cel puțin un simptom. Oboseala, pierderea mirosului și a gustului sau răgușeala sunt printre cele mai comune simptome”, spun cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News