Medicii se pregătesc de ce-i mai rău: „Suntem la pragul între viaţă şi moarte”

Spitalul Județean Timiș se pregătește pentru un nou val de pacienți infectați cu noul coronavirus și amenajează o zonă specială destinată tratării acestora.

Managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, Raul Pătraşcu, a anunţat ia în calcul redeschiderea unei zone roșii, destinată pacienților COVID-19, cu o capacitate de 66 de paturi, dintre care șase de ATI. Măsura a fost inițiată în contextul creșterii semnificative a numărului de persoane care au contactat noul coronavirus.

„Am răspuns apelului colegilor noştri de la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş» şi deja tratăm pacienţi cu cazuri severe, de terapie intensivă, infectaţi cu COVID-19”, a scris managerul Spitalului Județean într-o postare pe Facebook.

Raul Pătraşcu a precizat că în situația în care va fi nevoie, numărul paturilor pentru terapie intensivă va putea fi suplimentat.

„Având în vedere creşterea numărului de cazuri, pentru a ne asigura că timişorenii şi timişenii nu au de suferit, ci au parte de cel mai bun tratament posibil, luăm deja în calcul redeschiderea zonei roşii din cadrul unităţii, cu o capacitate de circa 66 de paturi, din care şase de ATI, mergând la un total de 18 paturi de terapie intensivă dedicate COVID. Numărul poate fi crescut cu încă 10 locuri de terapie intensivă, dacă situaţia o impune”, a scris Raul Pătraşcu.

În acest contect, șeful Secţiei Infecţioase 2 a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, a lansat un nou apel la vigilenţă şi protejare împotriva virusului SARS-CoV-2, în condiţiile în care secţia ATI a unităţii este deja plină şi nu mai are locuri libere unde să fie internați pacienţii care au forme grave ale bolii.

„Accentuez de fiecare dată că important este să nu ne îmbolnăvim. Când ne-am îmbolnăvit, la ora actuală, s-ar putea ca peste o zi - două să fii bolnav, să ai nevoie de internare şi să nu mai ai unde să te internezi. Nu avem ce face, persoana respectivă va rămâne acasă şi nu va putea beneficia de tratament. Sunt câteva medicamente pe care le poţi auto-administra la domiciliu, dar medicamentele esenţiale nu le poţi da la domiciliu”, a avertizat Virgil Musta.

Medicul s-a arătat îngrijorat de situația în care un pacient cu o formă severă de COVID-19 ar fi adus la spital, deoarece nu există locuri libere ca să fie internat.

„Terapia Intensivă este plină. Dacă cumva există o persoană care face formă severă şi se decompensează, de asemenea, nu mai are unde să fie tratată. Suntem la pragul între viaţă şi moarte şi trebuie să înţelegem acest lucru şi să fim foarte responsabili”, a transmis Virgil Musta, pe pagina sa de Facebook.

În ultimele zile, în judeţul Timiș au fost raportate zilnic între 75 şi 99 de cazuri de noi contaminaţi cu SARS-CoV-2. Potrivit Prefecturii Timiş, sâmbătă fost confirmate cu COVID-19 un număr de 46 de persoane, 29 fiind numai în municipiul reşedinţă.

Forurile mondiale cer vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. Refuzul va fi sancționat

Probleme mari cu Metroul din Drumul Taberei! Iată ce-au pățit călătorii!