Feriți-vă de „medicii” șarlatani veniți din străinătate!

Feriți-vă de „medicii” șarlatani veniți din străinătate!

S-au înmulțit cazurile în care suferința unor bolnavi din România este exploatată pe sume importante de așa ziși doctori. Fără patalama, veniți de pe alte meleaguri, aceștia acordă consultații în te miri ce locații sau, mai grav, supun pacienții unor tratamente empirice sau inutile. Motiv pentru care Colegiul Medicilor din București atenționează populația să nu cadă în plasa unor escroci internaționali.

Medicii din străinătate care nu au drept de practică în țara noastră pot efectua acte medicale numai cu avizul Colegiului Medicilor din România. Și aceasta în condițiile în care s-a constatat că „în presă și pe rețelele sociale sunt promovate sesiuni de consultații pentru o „a doua opinie medicală”, având loc în camere de hotel sau alte spații improvizate. Astfel de acțiuni, desfășurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacienților de către unele clinici, trebuie să se desfășoare conform legii”, se stipulează în mesajul organizației din Capitală.

Persoane fără responsabilități

Trebuie reținut că acești doctori nu au nicio responsabilitate față de statul român și pacienții din țară. Așa că, în lipsa acestor avize, publicul poate fi „păcălit” prin invocarea unor titluri științifice false sau chiar de către persoane fără pregătire medicală. De asemenea, apare riscul „comercializării suferinței prin recomandarea unor tratamente și investigații nenecesare”, odată ce persoana care acordă consultații o face în afara cadrului legal și a controlului organizațiilor profesionale. „Ca instituție care asigură respectarea de către medici a obligațiilor care le revin față de pacient și de sănătatea publică, Colegiul Medicilor din București atrage atenția asupra acestei situații. Pacienții sunt sfătuiți să solicite persoanei care acordă consultații prezentarea avizelor și să nu apeleze la consultații oferite în afara unităților medicale.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Adresați-vă medicilor abilitați!

Totodată, pe de altă parte, specialiștii noștri susțin dreptul pacientului la a doua opinie medicală și consideră că sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte țări, în condițiile în care România se confruntă cu o criză de cadre medicale, în urma „exodului” în Occident, în urma căruia peste 14.000 de cadre medicale au părăsit țara.

Diagnostic închipuit 

„Chiar ieri a intrat în cabinet un pacient care mi-a spus că are dezlipire de retină, un diagnostic dificil de pus chiar şi de noi. L-am întrebat dacă a fost la un cabinet şi mi-a spus că a citit pe internet şi simptomatologia mea mi-a spus că am această problemă. L-am examinat şi avea un diagnostic mult mai simplu decât această dezlipire de retină, dar în loc să se bucure că, în urma tratamentului, are şansa să se vindece, a plecat din cabinet 50% convins că el este cu dezlipire de retină”, a precizat Emilia Stamate, medic oftalmolog.

Internetul poate deveni inamic al sănătății

Colegiul Medicilor din România a lansat ieri campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la înmulţirea cazurilor în care pacienţii caută sfaturi medicale pe reţelele de socializare sau pe forum-uri. S-a precizat că în fiecare zi se confruntă cu bolnavi care preferă să se informeze, prima dată, de pe internet, aceş- tia ajungând târziu la un specialist, când afecţiunea este deja într-o fază avansată. „Eu nu am mai operat în ultimii cinci, şase ani, niciun cancer într-o fază incipientă. Toate au fost în faze de complicaţii, cu stenoză, cu perforaţii pentru că oamenii au ajuns târziu la doctor şi printre motive se află şi acesta legat de informarea din diferite surse de pe internet”, a explicat preşedintele organizației, Gheorghe Borcean.