Medicii legiști dau de pământ cu ordonanța DrugTest. Poliția și Guvernul încă nu au retras proiectul
- Cristian Raducanu
- 7 iulie 2024, 14:16
România. Consiliul Superior de Medicină Legală a emis duminică, 07 iulie, un amplu punct de vedere în care instituția pune sub semnul întrebării eficiența OUG 84, în materie de creșterea siguranței rutiere pe străzile din România și combaterea consumului de droguri la volan.
Comunitatea medicală desființează OUG 84
Ordonanța care le permite polițiștilor să testeze cu aparatul drug test doar o anumită categorie de șoferi este desființată de medicii legiști. Concret, comunitatea medicală, în frunte cu instituția Consiliului Superior de Medicină Legală, atacă mai multe puncte din OUG 84.
În primul rând, subliniază medicii legiști, OUG 84 ar trebui să conțină criterii clare pe baza cărora polițiștii pot testa persoanele suspecte. Din acest punct de vedere Poliția Română a emis un comunicat prin care a menționat că vor fi testați șoferii care au abateri grave precum consum de alcool sau droguri.
O ordonanță intens criticată
De asemenea, OUG 84 mai prevede că vor fi testați obligatoriu șoferii care au sticle cu băuturi alcoolice sau plicuri suspecte în vehicul precum și conducătorii auto suspecți. Or, această formulare, conducători auto suspecți, oferă agenților rutieri dreptul de a testa șoferii după bunul plac, avertizează CSML.
Mai departe, comunitatea medicală reclamă faptul că nu șoferii sunt cei care decid dacă mai pot conduce după ce au luat anumite tratamente . Mai ales că lista medicamentelor pe care drugtestul le identifică a fi substanțe ilegale este consistentă. Mai mult decât atât, situația se complică în cazul în care unul dintre șoferi urmează o anumită schemă de tratament și este nevoit să ia și un medicament inclus pe lista medicamentelor prevăzute în OUG.
Aspecte pe care OUG 84 nu le prevede
OUG 84 desființată de CNML. În acest sens, atrag atenția medicii, supoziția că șoferii se pot urca la volan după ce au consultat prospectul, prospect care ar trebui să le indice în cât timp este eliminată substanța activă din organism, nu este valabilă.
Asta pentru că sunt medicamente, care luate în combinație cu alte substanțe/tratamente, își modifică perioada în care sunt eliminate din organism, aspect care nu este menționat pe niciun prospect, potrivit CSML.