MEDICII ameninţă cu GREVA generală. PINTEA susţine că OUG 114 nu va scădea veniturile personalului din SĂNĂTATE

MEDICII ameninţă cu GREVA generală. PINTEA susţine că OUG 114 nu va scădea veniturile personalului din SĂNĂTATE

Aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri salariale ale personalului medical şi auxiliar, susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, Viorel Rotilă, a precizat însă că, Federaţia Solidaritatea a strâns semnături pentru un protest public şi a afirmat că, atâta timp cât se poartă negocieri, nu declanşează procedura de strângere a semnăturilor pentru o grevă. „Există o ameninţare (a posibilităţii de a strânge semnături pentru grevă) şi încercăm să anulăm această stare de tensiune şi să găsim soluţii”, a spus Rotilă.

„Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri, dimpotrivă, aplicarea legii 153 merge înainte, sunt categorii de personal care nu au beneficiat de majorările salariale la nivelul medicilor şi asistenţilor medicali la nivelul 2022 cărora le cresc salariile şi implicit veniturile cu prevederile Legii salarizării”, a declarat Pintea.

Ministrul a menţionat că discuţiile cu sindicatele au fost legate de personalul auxiliar, biologi, farmacişti, chimişti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebată de ce se face raportarea la salariul dinainte de majorare, dacă în acest moment sunt alte salarii, ea a răspuns: „Ordonanţa 114 prevede îngheţarea sporurilor la nivelul decembrie 2018. Este vorba de egalizarea unor venituri, pentru că toată lumea s-a plâns că în sănătate sunt discrepanţe foarte mari. Noi spunem că încet, încet vom ajunge la echilibrarea acestor venituri”.

Preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, Viorel Rotilă a spus că în acest moment în cadrul discuţiilor dintre minister şi sindicate se încearcă identificarea problemelor.

„Am început o negociere pentru a rezolva problemele, suntem în faza în care încercăm să stabilim împreună care sunt problemele şi să ajungem să recunoaştem. Există o serie de probleme şi veştile proaste, din nefericire, nu se limitează la cele la care credeam noi, după cum constatăm. De exemplu, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor va rămâne cel din 2018, în condiţiile în care noi speram să treacă la raportarea din baza actuală”, a spus Rotilă.

Următoarea întâlnire între sindicate şi Ministerul Sănătăţii va avea loc pe 15 ianuarie, transmite Agerpres.