Scandalos. România codașă la adoptarea celor mai noi medicamente

Scandalos. România codașă la adoptarea celor mai noi medicamente Industria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

O analiză recentă scoate la iveală faptul că România se află într-un dezavantaj major în ceea ce privește sistemul farmaceutic. Astfel, diferența majoră dintre țara noastră și Germania poate reprezenta o șansă în minus la viață pentru pacienți.

România codașă la adoptarea celor mai noi medicamente. Piața europeană comună presupune o serie de avantaje pe care statele membre UE le au în fața altor economii ale lumii. În ceea ce privește segmentul farmaceutic, țara noastră se confruntă cu un dezavantaj major. 

Astfel, numeroase tipuri de medicamente ajung în România cu o întârziere de 2 ani față de Germania. Într-un astfel de context, viața pacienților cu diferite patologii ar putea fi pusă în pericol.

Medicamente aduse cu întârziere în România

O analiză recentă făcută de Politico scoată la iveală situația în care se află sistemul farmaceutic din România.  Conform acesteia se pare că medicii din țara noastră trebuie să aștepte chiar până la doi ani pentru a prescrie anumite medicamente.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens se află un dezavantaj pacienții care se confruntă cu boli grave. Dacă trăiesc în România, cetățenii care au patologii grave așteaptă mai mult decât germanii pentru a avea acces la medicamente noi.

Medicamentele noi ajung cu o întârziere de 2 ani în farmaciile din România

Farmacie din România, Sursa: flickr.com

Pentru a revitaliza piața comună pe acest segment, Uniunea Europeană are un plan o reformă.

Analiza recent efectuată reliefează faptul că numeroase state din Occident au acces facil la medicamente noi. Este vorba de peste 90% dintre tratamentele aprobate recent care intră pe piață.

Reforma implementată de UE ar urma să rezolve acest dezechilibru. Planul ar prevede pedepsirea companiilor care nu optează pentru a-și lansa medicamentele noi în toate statele membre UE. Termenul limită în care pot aplica procedura este de maxim 2 ani.

"Ei (n.r. companiile farmaceutice) aleg să lanseze mai întâi medicamentele în țările în care se așteaptă să obțină prețuri mai mari, de obicei, țările cu venituri mai mari care pot plăti mai mult", a spus Sabine Vogler, șefa Institutului Național de Sănătate Publică din Austria.

Numeroase voci de la nivel european susțin că unele companii farmaceutice nu ar dori să distribuie rapid medicamentele noi în toate statele. Totul pentru că la baza procesului ar sta interesele materiale.