Medicii din Lombardia, epuizați: „Aici este iadul, rămâneți acasă sau va fi o baie de sânge”

IL MESSAGGERO (Italia). Imaginea coronavirusului este profesorul Antonio Pesenti, în vârstă de 68 de ani, director al Policlinicii și coordonator al unității de criză din regiunea Lombardia pentru terapie intensivă, care plânge.

El spune clar: „Nu s-a întâmplat niciodată. Eu nu mă emoționez niciodată”. Iar, apoi, adaugă: „Imaginează-ți un medic de gardă la primiri urgențe, unde ajung mai mulți bolnavi decât reușim să vindecăm în timp. Acest lucru s-a întâmplat în primele zile ale crizei, acum ne-am echipat”.

Dar valul de șoc de contagiere în Lombardia este mai puternic decât forțele de pe teren. Atât de mult, încât un medic de la terapie intensivă de la Spitalul Sacco din Milano lansează un apel disperat prin Whatsapp: «Vă salut din iad. Aici este cu adevărat greu și dur. Suntem epuizați, dar rezistăm. Vă cer o favoare pentru noi și mai ales pentru asistenții medicali, care sunt dincolo de eroism. Ajutați-ne rămânând acasă, aproape că nu mai suntem capabili să asistăm mai mulți pacienți".

În Lombardia sunt 5.791 de pacienți pozitivi la coronavirus, 468 de morți, iar cel mai rău, scrie medicul, urmează să vină. „Se prevăd îmbolnăviri suplimentare și am trecut de la opt la reanimare generală și opt intervenții chirurgicale cardiace la 32 de locuri. Vom crește în continuare, dar nu mai suntem aceiași. Convingeți-vă prietenii și cunoscuții să îndure 15-20 de zile, respectând regulile. Altfel, va fi o baie de sânge». La Spitalul Sacco, 23 de pacienți sunt intubați și în întreaga regiune există mai mult de 500 de pacienți care necesită ventilație mecanică.

"În fiecare zi intubăm de la treizeci până la cincizeci de pacienți, sunt cifre de război", spune directorul de terapie intensivă de la Spitalul Sacco, Emanuele Catena. «Intră pacienți aproape exclusiv adulți, vârstnici și tineri, femeile sunt mai puțin afectate. Pacienții sunt în condiții foarte critice, intubați, conectați la un ventilator, ținuți în comă farmacologică și multe zile de spitalizare sunt necesare pentru rezolvarea patologiei. A fi în terapie intensivă zece sau cincisprezece zile expune pacientul la complicații pe termen lung». În secția sa, povestește, „asistenții au ture de opt ore, medicii stau 12-14 ore, iar după tură ies extenuați, pentru că petrec mult timp sub costume de protecție, cu muncă asiduă la pacienți foarte bolnavi, în stare delicată, care necesită, de asemenea, modificări ale posturii pentru a fi tratați cât mai bine. Personalul face cu adevărat totul și o face cât de bine poate".

Unele centre de carantină sunt foarte aglomerate. Consilierul pentru bunăstare, Giulio Gallera, spune: „Bergamo se află într-o situație de mare tensiune. În Cremona am dus la spital opt pacienți și trimitem imunologi». Președintele asociației medicale din Bergamo, Guido Marinoni, confirmă: „Aici situația este dramatică. Terapia intensivă este plină. Este încă posibilă spitalizarea celor mai gravi pacienți cu insuficiență respiratorie, dar mulți cu pneumonie bilaterală sunt trimiși înapoi la domiciliu pentru a fi urmăriți de medicii generaliști, iar în acest moment sunt aproximativ 2.000.

Cu toate acestea, la mulți dintre acești pacienți nu este posibilă efectuarea testului pentru coronavirus, care este destinat în principal pacienților internați, deși pot fi posibile persoane pozitive. Și, grav este că medicii generaliști care trebuie să îi trateze deseori nu au încă dispozitivele de protecție disponibile». Materiale neadecvate și multă muncă: acum, în zona Bergamo, există patru medici spitalizați și patruzeci în izolare la domiciliu. (Rador)