În Köln, piața de Crăciun este aproape gata. Tarabele sunt montate, iar patinoarul începe să prindă contur. Vor veni turiștii? Piața va fi deschisă până la Crăciun, însă situația privind Covid-19 ar putea să aducă probleme.
Ce se întâmplă cu Germania ?
Germania, ca mare parte din Europa, are o problemă serioasă cu o creștere rapidă a infecțiilor. Valul patru a adus probleme multor orașe din Germania. În spitalul universitar al orașului, Fabian Dussem ne întâmpină călduros și ne deschide ușa secției de terapie intensivă.
Anul trecut, în timpul pandemiei, a fost plin de pacienți. Acum este gol. Dar nu va rămâne așa. „Sunt extrem de îngrijorat”, spune el. „Am avut trei valuri înainte în care aveam o mulțime de pacienți cu COVID de tratat și mulți dintre ei au murit, iar acum mergem direct către al patrulea val.
„Incidențele sunt în creștere și suntem extrem de îngrijorați de ce se va întâmpla în continuare. Sunt enervat, sunt supărat și m-am săturat de această situație pentru că suntem încă epuizați de valurile trecute. Nu vrem să mai vedem asta."
Germania a primit aplauze din întreaga lume pentru reacția sa legată de primul val Covid-19, când țara a suferit mai puține decese decât vecinii săi. De data aceasta, însă, pare să sufere mult mai mult decât Franța, unde rata de infectare rămâne mult mai mică.
Virusologii au anunțat această situație încă din august
Acest lucru se poate schimba pe măsură ce al patrulea val sosește în Europa de Vest. Întrebarea care rămâne fără răspuns este exact de ce. Germania a vaccinat aproximativ două treimi din populația sa. Oamenii se pot deplasa cu ușurință, în timp ce, retrospectiv, nu există nicio îndoială că Germania a fost prea rapidă în a-și reduce infrastructura Covid.
Și apoi este programul de vaccinare. Germania, la fel ca și alte națiuni, a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de persoane care s-au prezentat pentru a se vaccina. În esență, asta pentru că majoritatea oamenilor care și-au dorit să se vaccineze, s-au prezentat deja la vaccinare.
Dr Daniel Poerschke pare îndurerat când este întrebat despre cum poate face față orașul la acest al patrulea val. Este medic la unul dintre principalele centre de vaccinare din oraș și este dornic să vadă o reacție. „În Köln, în vară, am avut în jur de 7.500 de vaccinări pe zi, dar centrul de vaccinare s-a închis până la sfârșitul lunii septembrie și acum avem doar capacitatea de aproximativ 500 de vaccinări.”
„În plus, acum știm că nu ești pe deplin protejat cu două doze și că este nevoie de o a treia doză. Ar fi trebuit să facem asta mai devreme. Știam asta. Virusologii le-au spus politicienilor acest lucru încă din august.” Există aici o prăpastie între cei vaccinați și cei nevaccinati și devine din ce în ce mai mare și mai evidentă.
Europa este într-o situația complicată
Austria a introdus deja reguli care împiedică mișcările persoanelor nevaccinate mai mult decât a celor care au avut două sau trei doze. Pașapoartele COVID sunt comune în toată Europa. Pe măsură ce cazurile încep să crească și urmează decesele, presiunea asupra guvernelor va crește pentru a adopta măsuri mai restrictive, ceea ce ar putea exacerba acest sentiment de dezbinare.
Deja unele partide politice, cum ar fi Partidul Libertății din Austria, profită de acel sentiment de dezinteres în rândul persoanelor nevaccinate. În acest sens, Covid-19 nu va fi doar despre sănătate sau politică, ci despre structura societății și definiția noastră a libertății. Pe fondul infecțiilor, deceselor și eforturilor de a împiedica oamenii să ajungă în spitale, virusul ar putea complica situația din Europa mai mult ca niciodată.