Medicii de familie, chinuiți în miez de noapte de softul CNAS. Și pacienții au de suferit
- Bianca Ion
- 8 februarie 2024, 17:26
Medicii de familie din România sunt în pragul disperării din cauza softului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Sandra Alexiu, liderul Asociației Medicilor de Familie din București, atrage atenția asupra situației critice în care se află medicii din cauza softului utilizat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Cu ce probleme se confruntă medicii de familie
„Vedeți cât e ceasul? Uitați-vă bine. Unii dintre voi dorm. Alții chefuiesc.
Jumătate din medicii de familie se chinuie să urce raportările lunare în sistemul informatic pentru că nu reușesc decât după ora 23.
În grupurile de FB și Whatsapp câte unul dă "alarma", "băăăă, merge SIUIIIIII" și toată lumea deschide laptopul luat de la cabinet, apasă pe buton, așteaptă să se aprindă ledul de la semnătura electronică și încep sa își valideze serviciile... Adică sa urce în sistem rezultatul muncii din fiecare zi, consultație cu consultație, în speranța că vor putea la finalul săptămânii să factureze, să primească banii de la CNAS ca să își plătească taxele, dările, angajații.
Ce-am făcut oare rău pe lumea asta ca să ajungem să înghițim asemenea umilințe din partea unor oameni care abia găsesc prin pod diplomele de bacalaureat, ca și cum ar exista? Și care vor voturi?!
Cum este posibil să rămâi cu mintea întreagă după astfel de zile?”, a scris Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București, pe o rețea socială.
Platforma informatică a CNAS nu funcționează
Și cei de Patronatul Medicilor de Familie au atras atenția cu privire la erorile de soft cu care se confruntă medicii de familie.
„Platforma informatică a CNAS nu funcționează. Dorim să atragem atenția că în ciuda numeroaselor sesizări făcute de colegii noștri în ultimele zile sistemul informatic CNAS este defect.
Acest lucru interferă activitatea medicilor de familie, duce la întârzieri uriașe, toți pacienții noștri fiind grav afectați de disfuncționalitatea informatică. Sunt prescripții și servicii care nu se pot transmite și valida la timp, nu pot fi înscriși pacienți, nu se poate verifica statutul de asigurat fapt ce contravine normelor CoCa în vigoare.
Solicităm CNAS remedierea cu celeritate a disfuncționalităților și ridicarea erorilor în această perioadă”, au scris reprezentanții Patronatului.
Bugetele pentru medicii de familie au fost reduse
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus decontarea unor valori mult mai mici pentru pacienții care se află pe listele medicilor de familie. De asemenea, și serviciile medicale acordate acestora vor fi plătite mai puțin pentru că „nu sunt bani la buget”.
De la 1 februarie, medicii de familie ar putea primi suma de 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era anul trecut.
Pentru serviciile medicale acordate, aceștia vor primi doar 6,2 lei, față de 8 lei cât era alocat în 2023.
Practic, bugetul alocat cabinetelor de medicină de familie ar putea scădea față de anul trecut cu aproape 25%.