Medicii catolici întreabă: „Combaterea COVID justifică Răul Colateral?”

Medicii catolici întreabă: „Combaterea COVID justifică Răul Colateral?”

Medicii catolici, participanți la a 89-a conferință anuală a Asociației Medicale Catolice, luna trecută, au încercat să ofere o bază completă de informații privind cele mai bune practici legate de COVID-19.

„Chiar merită luate astfel de măsuri? Aceasta este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem.”

Revenind la microfon, dr. Flood s-a abținut să ofere sfaturi specifice și practice asupra modului în care trebuie intervenit împotriva COVID, pe baza acestor realități, dar a discutat principiile esențiale pe care trebuie să se bazeze măsurile.

„Principiul fundamental al învățăturii sociale catolice, din care decurge restul, este demnitatea inviolabilă a individului.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Și a adăugat: „Măsurile nu pot încălca demnitatea umană fundamentală, chiar dacă ele ar putea servi obiectivelor de sănătate publică.”

Dr. Flood a explicat un principiu practic care decurge din acest prim principiu al demnității: „Tradiția morală catolică conține un principiu procedural pentru orientarea printre cazurile în care acțiunile și măsurile au efecte bine intenționate, dar implică și prejudicii și riscuri previzibile, pe care le numim pagube colaterale”, a spus el. Acesta este principiul dublului efect.

Referindu-se la cântărirea efectelor pozitive și a celor negative, el a spus: „Proporționalitatea este elementul cel mai important și mai bazat pe date al cântăririi efectului dublu, dar fiind că datele oferă posibilități de predicție atât pentru efectele pozitive cât și pentru cele negative”.

„Dacă estimarea proporționalității indică, de exemplu, că mai mulți oameni vor muri din cauza condițiilor de izolare, atunci opțiunea cea mai bună este să nu impui izolarea. Pe de altă parte, proporționalitatea poate foarte bine înclina balanța în favoarea unei măsuri oarecare, dacă suficiente vieți sunt protejate”, a continuat el.

„Și acum, iată ceva surprizător. Învățătura socială catolică NU afirmă că trebuie să facem tot ce este posibil pentru ca oamenii să nu se infecteze, chiar și cei cu un risc mai mare de a muri”, a spus dr. Flood.

El a menționat posibilitatea de a alege „să nu institui o izolare pentru a promova mai bine întregul spectru al binelui uman”.

Dr. Flood a conchis:

„Toate acestea arată necesitatea de a avea informații bune și ca decidenții să nu se concentreze în mod miop doar asupra unui singur bine. Sănătatea fiziologică este un bine pentru toate ființele umane și trebuie promovată ca un bine fundamental al individului și al societății, dar ea trebuie promovată în respectul demnității individuale și cu recunoașterea nevoii de comunitate și de iubire și a nevoii unei vieți împlinite.”