Medicii atrag atenția asupra unui nou factor de alergii. Poate duce la astm sever

Alergii. Sursa foto: Khosrork | Dreamstime.com

Medicii atrag atenția că a fost identificat în aer un alergen extrem de periculos, cu impact sever asupra sănătății celor care au alergii și nu numai. Prezența sa a fost observată încă de anul trecut în țară, iar în acest an a reapărut.

Prof. Dr. Carmen Bunu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), a declarat că este vorba despre un grup de mucegaiuri prezente în aer, despre care specialiștii nu aveau cunoștință până în prezent.

Persoanele cu alergii trebuie să fie foarte atente

Acestea mucegaiuri sunt în prezent sub investigația specialiștilor din Timișoara.

Dr. Carmen Bunu a evidențiat că în afară de alergenii clasici, cum ar fi polenul și ambrozia, sunt și numeroși fungi care pot cauza forme severe de astm, greu de tratat în lipsa identificării precise a factorului declanșator.

În acest context, medicul a amintit de aplicația mobilă numită Alergotel, dezvoltată de un consorțiu format din medici ai Spitalului Județean Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și Universitatea pentru Științele Vieții din municipiu.

Această aplicație are capacitatea de a detecta prezența anumitor factori aero-alergeni și care produc alergii severe.

Astm. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alergiile devin tot mai severe

Președinta SRAIC a adăugat că, în ceea ce privește polenurile care produc alergii, acestea provin din zonele rurale și afectează în special locuitorii din orașe, unde se adaugă și factorul poluării.

Carmen Bunu a subliniat că alergiile devin tot mai complexe și adesea implică situații în care viața pacienților este grav pusă în pericol.

Alergie. Sursa foto: dreamstime.com

„Este vorba despre o categorie de pacienți extrem de vulnerabili, predispuși la șoc anafilactic. Faptul că la nivel mondial a scăzut mortalitatea prin șoc anafilactic se datorează tocmai existenței unor centre bine specializate în acest tip de alergii”, a spus aceasta despre Spitalul Județean Timișoara care are, în premieră, un Compartiment de alergologie și imunologie, potrivit Agerpres.

În cadrul acestuia vor fi amenajate trei saloane, fiecare cu câte două paturi, și va funcționa ca o unitate de spitalizare de zi. Costurile terapiilor aplicate vor fi acoperite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș.