Medici rezidenți: „Vrem să profesăm în țară!”

Medici rezidenți: „Vrem să profesăm în țară!”

În lista cu revendicări, medicii rezidenți cer luarea a cinci măsuri menite să le ofere condiții oneste de a lucra în România.

Medicii rezidenți din România au trimis gu vernanților, de Crăciun, lista lor cu revendicări care, odată implementate, ar permite tinerilor doctori să profeseze în România, în condiții oneste și decente, în loc să emigreze în alte țări.

Mesajul a fost publicat pe prima pagină a săptămânalului medicilor, „Viața Medicală”, fiind însoțit de mai multe imagini în care apar fotografiați medici tineri ținând pancarte pe care scrie „Vreau să profesez în țară”.

Cinci măsuri

Ne puteți urmări și pe Google News

În „Mesaj de Crăciun pentru guvernanți”, rezidenții cer mai-marilor vremii „să promoveze următoarele măsuri, în această ordine:

1. Creșterea veniturilor tuturor medicilor până la cel puțin dublu față de salariul mediu pe economie.

2. Clarificarea statutului legislativ al recompenselor pe care pacienţii le pot oferi medicilor.

3. Clarificarea limitelor dintre practica medicală în regim public și cea în regim privat.

4. Regândirea sistemului de rezidenţiat.

5. Penalizarea severă a me dicilor care con diționează actul medical și suspendarea liderilor organizațiilor profesionale care au probleme în justiție, până la soluționarea acestora. Ei sunt cei care dăunează cel mai mult credibilităţii breslei medicale în România şi relaţiei de încredere dintre medic şi pacienţii săi”.

Meschinării paliative

Medicii rezidenți mai arată că până în prezent guvernanții, oricare au fost ei, au eşuat în a aplica aceste măsuri. „Acţiuni precum acordarea unei burse rezidenţilor sau suplimentarea salariilor cu 23 de euro sunt meschinării paliative. În schimb, guvernanţii deplâng pe toate vocile plecarea medicilor din ţară. Politica statului român față de medicii săi este ipocrită. Medicii români doresc să profeseze în România, alături de familiile lor, în limba în care visează şi sub îndrumarea profesorilor pe care- i respectă”, se arată în mesajul publicat în săptămânalul personalului medico-sanitar sub semnătura „Consiliul editorial”.

Un mamut de greșeli

Un medic în anul trei de rezidențiat a devoalat pentru Evenimentul zilei, sub protecția anonimatului, umilința la care sunt supuși rezidenții în propria țară. „Sunt prea multe discrepanțe în sistemul de sănătate, de la salariile medicilor rezidenți și ale tinerilor specialiști, numărul gărzilor pe care trebuie să le efectueze fără a fi p l ă t i ț i , până la educație, la felul în care obținem posturile, condițiile de muncă, accesul la tehnologia despre care noi învățăm la facultate că există, dar, în fapt, la care nu avem acces, sunt foarte multe. Sistemul de erori e un mamut și noi suntem atât de mici... E drept că buturuga mică răstoarnă carul mare, dar nu știu dacă noi, ca gene rație, vom apuca să beneficiem schimbările în bine”, ne-a spus tânărul rezident.

„Suntem puși în fața unor lucruri, situații, de asemenea natură încât rămânem ca la teatru, cu gura căscată! Cum să îți imaginezi că există spitale fără laborator în urgență, ori fără posibilitatea de a face o radiografie, că ești de gardă și nu ai posibilitatea unor analize minimale pentru a putea salva pacientul?! Ești nevoit să-l trimiți la alt spital și uite cum afli că a murit pacientul în Ambulanță, între spitale! Este inadmisibil așa ceva în secolul 21. Eu aș bloca sistemul de sănătate pentru asta!”, ne-a spus rezidentul.

„Am la școală de îmi vine rău, dar... fac foamea”

Un medic rezident în anul I net de 1050 de lei, bani în mână. În unele locuri, până și femeia de serviciu mult. Un medic rezident în anul doi are 1.170 net, plus sporul de secție de 15%, iar în anul III de rezidențiat salariul net crește la 1.270 de lei, plus sporul de secție 15%. „Salariul crește cu câte 100 de lei pe an. După cinci ani de rezidențiat devii medic specialist și ridici « fabuloasa» sumă de 1500 de lei, în mână. Adică după șase ani de facultate și cinci de rezidențiat! 11 ani de învățământ superior... Am la școală, de îmi vine rău, dar... fac foamea cu salariul ăsta! Dacă socotești, se duc toți pe chirie, întreținere, și plata facturilor la utilități”, un medic aflat pe punctul de a deveni specialist. „Ne suprasolicităm cu gărzile, începând din anul trei de rezidențiat, să mai câștigăm un ban în plus, dar și aici există o discriminare, pentru că nu toate spitalele plătesc aceste gărzi!