Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că nu există dovezi că hidroxiclorochina, un medicament împotriva malariei ar fi eficient împotriva Covid-19, boala produsă de noul coronavirus. Aceasta în condițiile în care, zilele trecute, președintele Statelor Unite, Donald Trump îl considera drept un posibil tratament miraculos.

Donald Trump a spus că hidroxiclorochina s-ar putea număra printre tratamentele „revoluţionare din istoria medicine” datorită potențialelor sale efecte împotriva Covid-19.

„Eficienţa hidroxiclorochinei în tratamentul pentru pacienţii cu COVID-19 nu a fost dovedită până acum”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, bazându-se pe opinia Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Potrivit acestuia nu există dovezi nici în legătură cu efectele pozitive ale clorochinei, un alt medicament folosit împotriva malariei, care este de asemenea testat pentru o potenţială utilizare împotriva COVID-19.

Serviciile de Sănătate din SUA au listat hidroxiclorochina ca resursă medicală protejată după ce Trump a semnat un ordin executiv pentru a preveni stocarea sa şi creşterea preţului. De asemenea, Ungaria a interzis săptămâna trecută exportul de sulfat de hidroxiclorochină.

„Ungaria este pe plan global unul dintre cei mai mari exportatori ai acestei substanţe active, dar acum ea trebuie să acorde prioritate protejării populaţiei ungare şi securizării aprovizionării cu medicamente”, a transmis guvernul ungar.