Medicamentul care ar putea dispărea din farmacii din cauza substanței toxice pe care o conține

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Unele dintre cele mai cumpărate medicamente ar putea fi retrase din magazine din cauza substanțelor toxice. Cercetătorii au declarat că oamenii riscă să se îmbolnăvească grav.

Medicamente precum Sudafed și Nurofen ar putea fi retrase din farmacii sau eliberate doar cu rețetă. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a fost informată de autoritățile din Marea Britanie că acestea conțin o substanță toxică.

Medicamentele care au produs îngrijorări în UK sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse. Ele conțin o substanță extrem de periculoasă, pseudoefedrina. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie, deoarece există „preocupări legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)”. Cele 2 afecțiuni puse în legătură cu pseudoefedrina pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca afecțiuni grave.

La finalul anchetei, va decide „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

Sursa: Arhiva EVZ

Pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC). Din 2008, produsele care conține mai mult de 720 mg de substanță se pot lua doar cu rețetă de la medic, potrivit Daily Mail.

Un alt medicament extrem de periculos

Cercetătorii au descoperit că un alt medicament foarte cumpărat ar putea crește riscul de demență cu 79%. Oamenii care au luat somnifere s-au confruntat cu boli neurodegenerative, demența, la scurt timp. O cercetare, publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, a constatat că persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai mare de a dezvolta demență atunci când iau medicamente pentru somn.

Numărul persoanelor care au cumpărat somnifere din farmacii a crescut în timpul pandemiei. Medicii recomandă ca aceste pastile să fie luate doar la recomandarea doctorilor. Ei au mai spus că oamenii nu trebuie să facă abuz de somnifere.

„Problemele de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a peste 45% din populația lumii”, arată World Sleep Society.