Medicamentele HOMEOPATE, sub lupă! Autoritățile vor lua măsuri după înregistrarea unor cazuri de boli sau DECESE legate de aceste produse

Medicamentele HOMEOPATE, sub lupă! Autoritățile vor lua măsuri după înregistrarea unor cazuri de boli sau DECESE legate de aceste produse

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) lovește în industria homeopată de 3 miliarde de dolari, după mai multe cazuri de îmbolnăvire și chiar decese au fost legate de remediile alternative

Remediile homeopate se spune că tratează anumite boli. În același timp, trebuie specificat pe etichete că suplimentele acestea nu sunt susținute de știință.

Totuși, FDA avertizează că homeopatia nu este în aria sa de analiză și aprobare a medicamentelor puse în vânzare pe piață de diverși producători. Acum, însă, sunt propuse mai multe măsuri în acest sector.      Oficiali din domeniul sănătății pun la cale un plan împotriva homeopatiei, după ce remediile alternative au fost conectate de răni grave și chiar decese, scrie publicația britanică Daily Mail.      

FDA-ul a făcut o nouă propunere, luni, pentru reglementarea industriei de 3 miliarde de dolari, care a fost folosită de decenii pe lângă medicina tradițională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Privită de oamenii de știință ca o formă modernă a uleiului de șarpe, produsele homeopate sunt tratate ca medicamente, conform legii, dar nu sunt susținute de descoperirile științifice moderne. Majoritatea remediilor de acest tip conțin medicamente, vitamine sau minerale diluate.

Agenția americană se gândește acum să ia măsuri în cazul produselor care pun în pericol sănătatea, inclusiv cele destinate copiilor sau cele pentru boli grave. Dar conform cadrului proiectat de guvern, marea majoritate a produselor care au riscuri mici pentru siguranța și sănătatea pacienților vor rămâne pe piață.

Brandurile populare homeopate includ produse precum Zicam Allergy Relief sau Cold-Eeze, binecunoscute în SUA.

„Oamenii pot să-și pună încrederea și banii în terapii care aduc mici sau aproape deloc beneficii în combaterea afecțiunilor sau, mai rău - în produse care pot cauza probleme grave sau chiar ireparabile”, a spus comisarul FDA dr Scott Gottlieb, într-o discuție cu jurnaliștii.

Produsele homeopate sunt similare unor suplimente nutritive, pe care Agenșia nu le verifică din punctul de vedere al siguranței sau eficienței înainte de a fi vândute.

Dar, pe lângă suplimente, medicina homeopată susține că unele produse sunt destinate anumitor simptome și boli, la fel ca medicamentele.

Mai multe produse, în ultimii ani, au fost acuzate că reprezintă riscuri majore de siguranță, de cele mai multe ori având ingrediente care sunt potențial toxice.

Anul trecut, FDA a avertizat consumatorii despre riscurile pe care le au tabletele pentru detinție realizate de Hyland's Homeopathic, după ce au fost legate de convulsii și decese la copii și sugari. Testarea ulterioară de către FDA a confirmat că produsele conțineau o doză mare de beladonă, numită și umbra nopții, o iarbă otrăvitoare care a fost folosită de mult timp, în doze mici, în medicina homeopată. Produsele au fost retrase de pe piață în luna aprilie.

În 2009, FDA a cerut companiei Zicam să nu mai comercializeze trei produse care conțin gluconat de zinc, după ce mai mult de 100 de persoane s-au plâns că au început să nu mai simtă mirosurile.

Alte ingrediente periculoase folosite în homeopatie includ: nux vomica, care conține stricnină. Agenșiile de reglementare au emis cinci scrisori de avertizare anul acesta companiilor care vând produse cu umbra nopții sau nux vomica.

Propunerea Agenției americane se referă și la produse care pretind că tratează boli grave precum cancerul sau sunt administrate pe căi neconvenționale, adică injecții sau picături în ochi.

Autoritățile de reglementare pot scrie scrisori de avertizare, pot confisca produse sau pot depune plângeri penale împotriva firmelor care nu respectă direcțiile federale.

Agenția va pune acest subiect în dezbatere și timp de 90 de zile oricine poate face comentarii pe această temă.

„Cred că regulile și analizarea produselor sunt benefice pentru lucruri care sunt problematice”, spune dr Adriane Fugh-Berman, profesor la Centurl Medical al Universității Georgetown.

FDA nu și-a mai actualizat reglementările privind medicina homeopată din 1988, când a exclus industria de la standardele de bază ale producției de medicamente, care sunt obligatorii pentru medicamentele normale, cum ar fi, de pildă, listarea ingredientelor pe eticheta produselor.