Medicamentele fără reţetă, în pericol de scumpire

Medicamentele fără reţetă, în pericol de scumpire

Nu toţi bolnavii vor beneficia de produse mai ieftine, ci numai aceia care suferă de boli grave, cum sunt cancerul ori hepatita.

Ieftinirea medicamentelor din programele naţionale, cum sunt cele prescrise bolnavilor de cancer, hepatită, HIV-SIDA sau celor care au suferit un transplant, ar putea duce la scumpirea produselor care se iau fără reţetă, avertizează reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România.

Astfel, de scăderea preţului la medicamente, cu 5% până la 12%, nu vor beneficia toţi bolnavii, aşa cum a lăsat să se înţeleagă ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ci numai aceia care suferă de boli grave. „Mai exact, scade preţul medicamentelor pentru cancer ori hepatită, dar ar putea creşte cel al paracetamolului, aspirinei sau ibuprofenului“, apreciază Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Produse trecute de pe o listă pe alta Dezavantajaţi ar putea fi şi pacienţii care primesc tratamente cu medicamente înscrise pe lista A, unde statul suportă 90% din preţul produselor. Unele medicamente de pe această listă au trecut pe lista B, unde nivelul de compensare este de 50%. „Pacienţii nu înţeleg de ce trebuie să plătească mai mult din buzunar“, atrage atenţia farmacistul Clara Popescu.

După două zile de la lansarea noii liste de compensate şi gratuite, medicii de familie şi farmaciştii sunt bulversaţi, iar pacienţii sunt puşi pe drumuri. În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii nu a trimis încă liste definitivate, farmaciştii şi medicii s-au înţeles între ei să nu elibereze anumite medicamente bolnavilor.   „Medicamentele prescrise până la jumătatea lunii iulie ar trebui eliberate conform vechiului sistem, însă în farmacii softurile s-au schimbat, aşa că suntem nevoiţi să eliberăm potrivit modifică rilor“, descrie farmacistul situaţ ia. Ieri după-amiază, noua listă nu ajunsese încă la medici, din cauză că Ministerul Sănătăţii făcea modificări la ea.

„Ar fi fost bine să fi avut lista cu o săptămână înainte, pentru a ne obişnui cu ea“, subliniază Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov. Medicii de familie sunt nevoiţi, pentru orice reţetă compensată, să se consulte cu farmaciştii. Zilele acestea, s-au întâlnit şi cazuri în care bolnavii s-au reîntors în cabinetul doctorului pentru a solicita o nouă reţetă, deoarece li se dăduseră medicamente compensate într-o proporţie mai mică. Ministrul sănătăţii este mulţumit de schimbări Vicepreşedintele Colegiului Farmaciş tilor critică faptul că Ministerul Sănătăţii a decis să schimbe listele de medicametele compensate şi gratuite, fără să lase răgaz farmaciilor pentru a se pregăti de noile schimbări. „Toate modificările în sistem se fac în trei zile! Suntem bulversaţi de faptul că vin liste greşite, cu medicamente care ar trebui să fie pe o listă, dar nu sunt“, subliniază farmacistul deficienţele. În ciuda problemelor apărute, ministrul sănătăţii apreciază că momentul lansării noii liste a fost foarte bine ales.

„Dacă am fi introdus lista pe 1 iulie, cum era planul, ar fi fost mai rău. În această perioadă, adresabilitatea pacienţilor este mică. Bolnavii merg să-şi ia reţete în primele zile ale lunii“, a comentat, ieri, Eugen Nicolă escu, ministrul sănătăţii, în cadrul unei videoconferinţe. ATUURI Pe liste se află produse de ultimă generaţie, care vindecă bine şi repede Ceea ce aduce bun noua listă de compensate şi gratuite sunt produsele de ultimă generaţie, care vor trata bolnavii mai bine şi mai repede. Alte atuuri ale noilor liste sunt protocoalele de restricţie. Acestea îi obligă pe medici să prescrie un anumit medicament doar dacă acesta şi-a dovedit eficienţa în tratarea afecţiunii pentru care este indicat.

Specialiştii spun că, în aceste condiţii, medicii nu vor mai prescrie bolnavilor medicamente ineficiente. Pe listele de medicamente compensate şi gratuite sunt, în total, 4.500 de produse, dintre care câteva zeci sunt medicamente noi, eficiente în tratarea hepatitelor, leucemiilor şI limfoamelor.

Ne puteți urmări și pe Google News