Editura Evenimentul si Capital

De ce se moare cu zile în România? Explicaţii în campania „Medicul de Gardă”

17-12/medicamente-shutterstock-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1116 Vizualizari

Cât de performat este sistemul medical din România? De ce ajung oamenii să moară cu zile, de ce unele medicamente se găsesc din ce în ce mai greu, cum putem rezolva criza imonoglobulinei și ce Cutie a Pandorei deschide celebra și controversata taxă clawback? Reamintim că, de-a lungul timpului, ziarul Evz a ridicat în anchetele făcute, numeroase probleme și întrebări legate de hibele din sistemul medical, printre care și goana după profit a principalelor firme producătoare de medicamente.

Jurnalistul Rareș Bogdan a vorbit în emisiunea ”Jocuri de Putere” despre lipsa medicamentelor, resimțită tot mai acut de cei care au nevoie de ele, dar și despre controversele din jurul taxei clawback.

Acesta a discutat toate aceste lucruri în emisiunea Jocuri de putere, fiind extrem de revoltat în legătură cu tot ceea ce înseamnă piața medicamentelor din țara noastră: ”Să vă spun ceva. Dacăm ar fi după mine, credeți-mă că niciun lobby dus în Congresul american, ambasada americană, ambasada Germaniei, deci credeți-mă – dacă eu aș fi o zi prim-ministrul acestei țări, președintele acestei țări, Ministrul Finanțelor, n-ați ridica capul! Pentru că dacă ați ridica capul v-aș scoate afară direct și v-aș zice ,,Dispăreți de aici!”.

ȘANTAJ LA GUVERN. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei de imunoglobulină ies la iveală. CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ"

Dan Andronic: Campania "Medicul de Gardă" revine. P.S. Nu vă așteptați ca ambasadele sau DNA-ul să intervină.

Jurnalistul Dan Andronic a scris despre faptul că marile firme producătoare de medicamente au provocat crize în sistemul de sănătate prin retragerea unor medicamente de pe piață, într-o tentativă de a forța Guvernul să renunțe la taxa de claw-back. Acest lucru a devenit evident în scandalul generat de lipsa imunoglobulinei care a dus la moartea unor oameni, a punctat acesta.

Fiind unul din cei care au scris pentru prima dată despre exportul paralel de medicamente și interesele uriașe care sunt în sistemul de sănătate, cârdășia dintre companiile pharma și puterea politică, aseară am reacționat pe Facebook la scandalul imunoglobulinei: DISPAR medicamente din România! ACUM s-a AFLAT DE CE. ARPIM arată EFECTUL NEFAST al creșterii taxei clawback

Criza imunoglobulinei este de fapt un șantaj al multinaționalelor care fabrică și importă medicamente asupra guvernului. Morți contra taxa de clawback! Un test la care guvernul a cedat. Ce alte crize urmează? Ăsta-i mesajul secret al crizei despre care EvZ scrie de două săptămâni. În zilele următoare vom publica întreaga tărășenie. Campania "Medicul de Gardă" revine. P.S. Nu vă așteptați ca ambasadele sau DNA-ul să intervină. Sunt de parte ticăloasă a presiunii, a scris Dan Andronic.

”În cazul taxei clawback, nu cred că vreunul din producători a pierdut ceva...”

”Telespectatorii vor să nu dispară medicamente. Au dispărut deja 600, vor mai dispărea încă 1700. Să fie cât se poate de ieftine, o parte susținută de stat, și o parte, săracii din buzunarul lor, și să nu mai existe criză ca cea a imunoglobulinei. Si sigur, să încaseze statul banii. (...) În cazul taxei clawback, nu cred că vreunul din producători a pierdut ceva. Au pierdut din profit, sigur, dar niciunul dintre ei nu a intrat în faliment și niciunul dintre ei nu s-a retras de pe piață. Iar un stat sărac, cum e România, trebuie să încaseze taxe de la cei care produc. De asta trebuie să existe business-uri puternice”, a precizat realizatorul.

În materie de cheltuieli pe medicamente și cheltuieli pe sănătate, avem cel mai mic nivel din UE...

”În materie de cheltuieli pe medicamente și cheltuieli pe sănătate, avem cel mai mic nivel din UE. Avem cele mai mici prețuri per cap de locuitor, din 12 țări de referință. E normal, suntem cea mai săracă țară. Dar au anumite riscuri. Dă oportunitatea unora să ducă produsele în altă țară”, a spus Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

”Trebuie găsit criminalul. Există un export și un import paralel prevăzute de tratate...”

”Nicio criză a medicamentelor – nici imunoglobulina, nici trileptalul – nu a fost cauzată de acest export paralel. Datele de la Agenția Națională a Medicamentului sunt foarte concludente. Trebuie găsit criminalul. Există un export și un import paralel prevăzute de tratate, și modul în care se fac aceste lucruri sunt reglementate prin Ordinul 269/2017. Spune foarte clar când se pot exporta: când nu există o lipsă a lor. Producătorul anunță ANM și în 10 zile primește un răspuns. Este un mecanism foarte clar de a preveni o criză generată de acest export paralel. Anumiți producători s-au folosit de el pentru a forța statul român să accepte scoaterea taxei clawback. Media, în loc să spună adevărul – producătorul retras de pe piață – au țintit către un criminal care nu comisese crima, exportul paralel”, a explicat, în contextul discuției și jurnalistul Alexandru Căutiș.

Pacientul român nu are acces la toate medicamentele de care are nevoie...

BREAKING NEWS! Liviu Dragnea VA FI OPERAT! Cand va avea loc interventia chirurgicala

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI