Medicament revoluţionar pentru diabetul zaharat de tip 2

Medicament revoluţionar pentru diabetul zaharat de tip 2

Januvia este primul medicament aprobat dintr-o nouă clasă de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai dipeptidil-peptidazei-4 (DPP-4), care cresc propria capacitate a organismului de a scădea nivelul zaharurilor din sânge (glicemiei) atunci când acesta este ridicat.

Medicamentul a fost lansat în cadrul unui simpozion organizat la Poiana Braşov în acest week-end, unde mai mulţi specialişti şi cercetători ai diabetului au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte posibilitatea ca 30% din populaţia ţării să sufere de această boală în următorii zece ani. Medicamentul este aprobat în peste 60 de ţări, incluzând toate ţările din UE şi SUA.

Januvia este un inhibitor DPP-4 selectiv, care acţionează prin amplificarea unui proces natural al organismului ce reduce glicemia.

Directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Păulescu”, profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, a spus că în 2007 au fost înregistrate 81.605 de cazuri noi de diabet, de peste două ori mai mult decât în anul 1999.

Ne puteți urmări și pe Google News

În studiile clinice de dezvoltare, cu loturi de control, tratamentul cu Januvia nu a fost asociat cu creşterea în greutate faţă de nivelul de pornire, iar incidenţa hipoglicemiei (atunci când nivelul glicemiei scade prea mult) a fost similară cu cea pentru placebo.

Diabetul zaharat este a cincea cauză de deces la nivel mondial. Mai mult de 194 de milioane de oameni au diabet. Acest număr va depăşi 333 de milioane până în 2025, dacă nu se face nimic pentru a stopa epidemia.