Mai mult de jumătate din cei 40 de pacienți administrați cu berzosertib au încetat creșterea tumorilor, au dat rezultate uimitoare. Potrivit medicilor, Berzosertib a fost chiar mai eficient atunci când a fost administrat alături de chimioterapie, studiul fiind realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) și Royal Marsden NHS Trust.

Medicamentul este primul care a fost testat dintr-o nouă familie de tratamente, de ultimă generație, care blochează o proteină implicată în repararea ADN-ului. Blocarea acestei proteine ​​împiedică cancerul să modifice deteriorarea celulelor, spun specialiștii. Tratamentul face parte dintr-o ramură cunoscută sub numele de „medicamente de precizie”, care vizează gene specifice sau modificări genetice, fiind creat cu ajutorul biotehnologiei.

Studiul a implicat pacienți cu tumori foarte avansate, pentru care nu a funcționat niciun alt tratament. Administrarea tratamentului unui număr redus de bolnavi s-a făcut în cadrul unei testări aprobate de Agenția Medicamentului din Marea Britanie și a urmărit siguranța acestui tratament, adică medicii vor să vadă dacă există reacții adverse care le pot pune pacienților, viața în pericol.

„Acest studiu a implicat un număr mic de pacienți. Prin urmare, este prea devreme să spunem că berzosertib va schimba modul în care este tratat cancerul. Cu toate acestea, efectele neobișnuit de puternice ale berzosertib, în special în combinație cu chimioterapia convențională, ne dau motive să fim optimiști în ceea ce privește rezultatele următoarelor studii”, a spus dr. Darius Widera de la Universitatea din Reading.

Un pacient cu cancer la colon, Philip Malling, de 62 de ani, căruia medicii nu îi mai dădeau nicio șansă a primit tratament experimental cu berzosertbib, evoluția cancerului fiind oprită.