Doctorul Adrian Marinescu a vorbit despre prezența bacteriilor E.Coli în apa mării și despre șansele ca turiștii să facă toxiinfecţie alimentară. El a mai spus că cei care merg pe litoralul românesc trebuie să respectă o serie de reguli.
Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, a declarat că turiștii nu trebuie să fie speriați de bacteriile E.Coli din apa mării și ce riscurile de a face toxiinfecţie alimentară. El a vorbit și despre holeră.
„Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. (..) Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din Româînia înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri”, a explicat medicul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Adrian Marinescu a ţinut să precizeze că „apa de mare nu este potabilă”. „Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situaţii, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea”, a arătat el.
Potrivit medicului, „microorganismele există peste tot, inclusiv în apă”. „Dacă la un moment dat există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare. Ca de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a mai spus el.
Toxiinfecţie alimentară pe litoral
Doctorul a mai spus că turiștii trebuie să fie preocupați de riscul de a face toxiinfecţie alimentară, nu de bacteriile din Marea Neagră.
„Dacă tot vorbim de bacteri, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cronice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare” a mai afirmat medicul. „Uitaţi-vă la frecvenţa toxiinfecţiilor, la Institutul Matei Balş avem o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, acest lucru trebuie luat în calcul”, a spus medicul.
El a declarat că turiștii trebuie să respecte o serie de reguli și să fie foarte atenți de unde cumpără de mâncare.
„Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinlor de câte ori e nevoie. (..) Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a explicat medicul.