Evenimentul Zilei > EVZ Special > Medalia laureatului Nobel RASIST a fost cumpărată de cel mai BOGAT rus de pe Planetă
Medalia laureatului Nobel RASIST a fost cumpărată de cel mai BOGAT rus de pe Planetă

Medalia laureatului Nobel RASIST a fost cumpărată de cel mai BOGAT rus de pe Planetă

A fost dezvăluită identitatea misteriosului cumpărător al medaliei Nobel a lui James Watson: este Alisher Usmanov, cel mai bogat rus din lume, cu o avere estimată de 15, 8 miliarde de dolari.

Omul de știință american James Watson, care, împreună cu Francis Crick și Maurice Wilkins, a descoperit dubla structură elicoidală a Acidului Dezoxiribonucleic (ADN) în 1953, a primit premiul Nobel în 1962 pentru activitatea sa de cercetare în domeniul geneticii.

Acum, Watson, ajuns la vârsta de 86 de ani, a declarat că o parte din banii obținuți prin vânzarea la licitație a medaliei Nobel vor fi donați pentru acțiuni de caritate și pentru finanțarea cercetării științifice.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat Financial Times, Watson a declarat că are nevoie de bani pentru că a sărăcit și a devenit „un nimeni”, fiind proscris de comunitatea științifică după ce, în 2007, declarase că inteligența oamenilor din Africa nu este la fel de mare ca aceea a albilor.

„Toate politicile noastre sociale se bazează pe faptul că inteligența lor (a africanilor – n.r.) este identică cu a noastră, în vreme ce toate testele demonstrează contrariul”, declara, în 2007, James Watson pentru Sunday Times. Lumea vrea să creadă că oamenii se nasc toți cu inteligență egală, a adăugat el, însă cei „care trebuie să aibă de-a face cu angajați de culoare descoperă că nu este așa”, a adăugat savantul.

Medalia de laureat Nobel a lui Watson a fost vândută la Casa Christie’s din New York pentru suma de peste 4,7 milioane de dolari, cu mult peste cei 3,5 milioane pe care îi sperau organizatorii. Aceștia nu au dezvăluit inițial identitatea cumpărătorului.

Miercuri, însă, s-a aflat că aceste este nimeni altul decât Alisher Usmanov, cel mai bogat rus din lume, cu afaceri în metale și tetecomunicații și co-proprietar al clubului de fotbal Arsenal Londra. Mogulul a declarat că a decis să cumpere medalia când a aflat că Watson vrea să dea o parte din bani pentru acțiuni de caritate. El nu a făcut nici o referire la rasismul omului de știință.

Este pentru prima dată când o medalie Nobel este vândută la licitație câtă vreme proprietarul se află în viață.

Crick a murit în 2004, iar medalia sa a fost vândută anul trecut pentru 2,27 de milioane de dolari. O scrisoare către fiul său, în care Crick schița structura ADN-ului cu puțin timp înainte ca descoperirea să fie publicată, a fost vândută și ea pentru uluitoarea sumă de 6 milioane de dolari.