Problema tranzitului de gaze rusești prin Ucraina a ajuns să reprezintă cea mai mare îngrijorare a Uniunii Europene.
În pragul iernii, Europa riscă să rămână fără căldură deoarece Rusia și Ucraina nu ajung la un acord privind tranzitul gazelor. Germania l-a trimis de urgență la Moscova pe Georg Graf Waldersee, un diplomat care a purtat discuții cu șeful Gazprom, Alexey Miller, încercând să găsească o soluție la această criză.
Gazoductele noi nu sunt pregătite pentru livrări
Ca să ocolească Ucraina în afacerea livrării gazelor spre Europa, Rusia a construit două noi mega-conducte – North Stream 2 și Turk Stream. Problema e că ambele vor fi pregătite pentru livrări abia în 2020, ceea ce înseamnă că și în iarna asta trebuie folosită ruta kieveană.
Problema este că acordul Rusia – Ucraina expiră la 31 decembrie, iar începând cu 1 ianuarie 2020 sunt premise pentru o sistare a livrărilor de gaze spre Occident. Uniunea Europeană s-a implicat în negocierile dintre cele două țări, dar fără niciun rezultat, până acum.
Condițiile Moscovei și amenzile Kievului
Președintele Gazprom, Alexey Miller, pune condiții pentru semnarea noului contract de tranzit ruso-ucrainean. Prima este renunțarea reciprocă la pretențiile băneşti și litigiile judiciare între Gazprom și actualul său contractor ucrainean, Naftogaz Ucraina. Concret, Kievul cere despăgubiri Moscovei (la Curtea Internațională de Arbitraj) de 15 miliarde de dolari, bașca o amendă de 6,5 miliarde dolari dată Gazpromului, sub pretext că ar fi abuzat de postura sa de monopolist în domeniul tranzitului de gaze. Aceasta este o condiție obligatorie pentru continuarea tratativelor, anunță Kremlinul!
Cea de-a doua condiție se referă la disponibilitatea Ucrainei de a cumpăra, în 2020, gaze direct din Rusia şi nu via Uniunea Europeană. În fine, a treia și ultima se referă la implementarea de către Ucraina a așa-numitului pachet „3 pentru energie” pe care l-a propus Uniunea Europeană. Reforma presupune divizarea companiei de stat Naftogaz în mai multe societăți, între care și un operator independent și omologat în domeniul transportului de gaze.
Pe de altă parte, Ucraina și Uniunea Europeană vor încheierea unui contract pe 10 ani, cu un volum garantat al tranzitului de gaze de până la 60 de miliarde de metri cubi pe an. În acest scenariu, Ucraina ar avea garantat anual un câștig de câteva miliarde de dolari, chiar dacă Rusia va da drumul gazoductelor North Stream 2 și Turk Stream.