Meciul Gâdea – Ungureanu: cele mai spectaculoase faze | VIDEO
- Adrian Pătrușcă
- 15 martie 2012, 21:33
"Acea decapitare a unor oficiali din Ministerul de Interne este salutară" este gafa care l-a înmuiat pe Mihai Gâdea chiar din deschiderea dialogului. "Salutar" nu înseamnă "merită să fie salutat" şi "salvator". Iar Ungureanu îl corectează.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Of8SWsHT0hQ" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Gâdea îi întreabă pe Ungureanu dacă îşi cere scuze (corect este "a-ţi cere iertare", scuzele "se cer") pentru că i-a făcut pe oameni "leneşi" în "criza zăpezii". Ungureanu explică: i-a făcut "leneşi" doar pe cei care erau în putere, aveau o lopată şi, totuşi, nu au făcut nimic pentru comunitate, aşteptând ajutorul militarilor. Gâdea refuză să dea înapoi şi, de aici, împotmolirea sa în propriile sofisme. Moderatorul dă primele semne de nervozitate.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/PwrtHrhD2yk" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Calmul lui Ungureanu îl împinge pe Gâdea la prima auto-critică, un alt semn de slăbiciune: recunoaşte că formulează întrebările "bolovănos".
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/GyjC6qBzr4M" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Cazul UMF Târgu Mureş. Gâdea afirmă că premierul este captivul partidelor care formează coaliţia. Acestea ar fi cele care decid, iar nu premierul. Ungureanu afirmă, că dimpotrivă, el şi echipa sa sunt cei care iau deciziile. Gâdea îi arată semnătura de pe documentul care reglementează situaţia de la UMF: în fapt, e numele premierului. Acolo unde urmează să-şi pună semnătura, pe varianta care va rezulta după cele zece zile de dezbatere publică. Deci Ungureanu nu a semnat nimic.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Nr5wE_3EcGA" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Elena Udrea criticase afirmaţiile lui Ungureanu despre faptul că s-ar fi construit prea multe piscine. Gâdea încearcă să exploateze conflictul, formulând o întrebare care probabil a fost mult pritocită: "Care este relaţia dvs personală cu doamna Elena Udrea?" Ungureanu respinge termenul "relaţie personală" şi iese elegant din clinci, cu o anecdotă despre greşelile de logică. În general, dar cel vizat e direct Gâdea şi, indirect, Voiculescu.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/15LnKRtqEg8" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Gâdea afirmă că Boc a fost înlocuit de Ungureanu ca urmare a protestelor de stradă. Ungureanu neagă şi îi cere lui Gâdea argumente. Moderatorul se bâlbâie. Îl acuză pe invitat că "oftează sarcastic". "Domnule Gâdea, n-aţi făcut psihologia", vine replica.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/s0TkR6HTiS8" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- După pauză, Gâdea revine mult moleşit, elanul i s-a epuizat în bună măsură. Momentul e exploatat de Ungureanu. Întrebat dacă va candida la preşedinţie, MRU are probabil cel mai convingător moment al serii: afirmă că trebuie mai întâi să dovedească ceva ca premier, pentru a se putea gândi la pasul următor.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/NDljxVfn64E" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Relaţia bună a lui Ungureanu cu Ponta. Premierul dezvăluie că a avut o discuţie la telefon cu liderul PSD chiar în acea seară. Îl va suna şi pe Antonescu pentru a-i chema la dialog.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/F0nV-RHWp5o" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Ungureanu vorbeşte despre existenţa unei generaţii politice care poate face o schimbare. Gâdea întreabă care este acea generaţie. Ungureanu îi atrage moderatorului atenţia că există şi o "generaţie de gândire", altminteri ar fi exclus Crin Antonescu, "care are şi el o vârstă".
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/5PxNGDc-jzY" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>
- Ultimul atac al lui Gâdea: de ce Ungureanu nu s-a întâlnit cu protestatarii din Piaţa Universităţii. Premierul parează fără ezitare. E dispus chiar de a doua zi să se întâlnească cu ei, dacă îşi desemnează trei reprezentanţi cu care să dialogheze. Meciul se termină într-o atmosferă de concordie generală, cu zâmbete şi amabilităţi.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/v8btMTUx2GY" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>