Noi bombardamente ale armatei turce au avut loc împotriva unor ținte ale regimului de la Damasc, în regiunea Idlib. Rusia, care susține regimul lui Bashar Al-Assad, a cerut, sâmbătă, o „reducere a tensiunilor” de pe teren.
În contextul unei escaladări rapide a situației din jurul regiunii Idlib, în nordul Siriei, Turcia a bombardat din nou, sâmbătă, forțele militare ale regimului de la Damasc.
În același moment, confruntări au loc între polițiștii de frontieră și migranți, la frontiera greco-turcă, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip
Erdogan, a decis să-i lase pe migranții aflați pe teritoriul turc să plece către Europa, într-o încercare de a pune presiune pe liderii europeni.
Noile bombardamente turcești intervin după moartea a 33 de militari turci în urma unor lovituri aeriene pe care Ankara le atribuie regimului lui Bashar Al-Assad în regiunea Idlib, deși la aceste lovituri au participat (se pare decisiv) două avioane rusești Su-34 (alături de care au intervenit și două avioane Su-22 pilotate de sirieni).
Turcia a afirmat că a distrus „o instalație de arme chimice” în regiunea Alep. Observatorul sirian al drepturilor omului a declarat că are dubii cu privire la această afirmație și că turcii au țintit, de fapt, un aeroport militar.
Regimul sirian, sprijinit de Moscova, duce din decembrie anul trecut o ofensivă pentru a relua controlul în provincia Idlib, untimul bastion rebel.
Luptele și bombardamentele au provocat o catastrofă umanitară în condițiile în care, după 2011, conflictul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni.
Escaladarea militară din Idlib a tensionat relațiile politice dintre Turcia și Rusia. Vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în cursul căreia și-au exprimat „îngrijorarea”.
Potrivit Kremlinului, Putin și Erdogan s-ar putea întâlni, săptămâna viitoare, la Moscova.
Sîmbătă, Ankara și Moscova și-au exprimat dorința pentru o „reducere a tensiunilor” în Siria, a afirmat MAE rus.
Oficialii din cele două țări au mai spus că vor să „protejeze civilii în interiorul și în afara zonei (Idlib) și să ofere asistență umanitară de urgență tuturor celor care au nevoie”, potrivit oficialilor aceleiași surse.
După ce SUA și-au retras o parte din forțele din nord-estul sirian, în octombrie 2019, la cererea presantă a Turciei, destinul Siriei se joacă între Moscova și Ankara iar convergența intereselor între cele două capitale a slăbit considerabil, în special în jurul provinciei Idlib, din decembrie 2019.
Pentru a păstra status quo-ul și a evita o preluare totală a enclavei de către regim, Ankara a trebuit să-și consolideze prezența alături de rebeli, riscând escaladarea cu Moscova.
În fața acestei situații foarte tensionate, Ankara s-a străduit de atunci să ralieze comunitatea internațională.
Pentru a face presiune asupra Europei, a urmat amenințarea sa de a-i lăsa pe migranții aflați pe teritoriu turcecsc să meargă în Europa, în special prin Grecia.
Poliția greacă a respins cu gaze lacrimogene mii de migranți care încercau să treacă din Turcia. Grecia estimează că a împiedicat aproape 4.000 de persoane să-i treacă frontiera începând de vineri.
Erdogan a reiterat sâmbătă că Turcia „nu va închide porțile” și își va menține deschise granițele cu Europa pentru a permite migranților să treacă, acuzând Uniunea Europeană că nu o ajută suficient să poarte povara refugiaților.