Candidatul republican la prezidenţialele americane scade în sondaje din cauza gafelor coechipierei sale.
Dezvăluirile privind costisitoarea sa garderobă, care a costat Partidul Republican 150.000 de dolari, şi descrierea eronată a atribuţiilor vicepreşedintelui SUA, despre care a spus că este şi preşedintele Senatului, plus gafele precedente, au transformat-o pe Sarah Palin într-o povară pentru John McCain. La şapte săptămâni după ce a fost cooptată în cursa pentru Casa Albă, reuşind iniţial să „energizeze baza republicană“, Palin a devenit tot mai puţin convingătoare pentru electoratul american, inclusiv pentru mulţi republicani, comentează AFP.
Toate personalităţile conservatoare care au anunţat că anul acesta vor vota candidatul „celuilalt partid“, adică pe democratul Barack Obama, sau doar că nu-l vor vota pe McCain, au invocat în motivaţia lor şi „argumentul Palin“. „Nu consider că este pregătită să fie preşedintele Statelor Unite, care este, de fapt, treaba vicepreşedintelui“ dacă liderul de la Casa Albă se află în incapacitate de a-şi exercita atribuţiile, a declarat fostul secretar de stat al SUA, Colin Powell, un politician republican de mare calibru. După gafa cu ziarele, când nu a reuşit să spună numele unei singure publicaţii americane, deşi a fost rugată în mod repetat să dea un exemplu de sursă din care se informează, Palin a afirmat senină că nici la „ştirile proaste“ televizate nu se uită. Ea a precizat că unii membri ai campaniei sale o roagă să nu asculte veşti rele, pe motiv că acestea ar întrista-o. Declaraţii deplasate În cel puţin două rânduri, Sarah Palin a făcut declaraţii departe de tema „unificării“ promovată de John McCain, spunând fie că Obama „se împrieteneşte cu teroriştii“, fie că doar oamenii din orăşelele mici alcătuiesc „adevărata Americă“. În legătură cu ultima remarcă, Palin a spus ulterior că îşi cere scuze dacă a ofensat pe cineva.
Declinul în sondaje şi creşterea numărului de aprecieri nefavorabile nu par s-o deranjeze pe Sarah Palin, care nu scapă niciun prilej să-şi etaleze evlavia. Situaţia curentă, afirmă ea, „îmi întăreşte credinţa, deoarece voi şti, la sfârşitul zilei, punând asta în mâinile lui Dumnezeu, că lucrul potrivit pentru America va fi făcut la finele zilei de 4 noiembrie“.