Lobby pentru „Regele Puilor”. La cine a mers ambasadorul olandez Matthijs van Bonzel „de mână” cu Rami Ghaziri

Lobby pentru „Regele Puilor”. La cine a mers ambasadorul olandez Matthijs van Bonzel „de mână” cu Rami Ghaziri

Fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel, a făcut lobby pentru afaceristul Rami Ghaziri pe vremea când acesta deținea ferma Avicola, atât la ANAF, cât și la Ministerul Agriculturii.

Una dintre probleme era legată de fiscalitate, potrivit declarațiilor ultimilor doi foști demnitari audiați în calitate de martori în dosarul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir.

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin (foto), a fost audiat ieri la Curtea de Apel București, după ce la termenul din 7 decembrie 2018 fostul șef al ANAF Gelu Diaconu a compărut în instanță.

În esență, amândoi au confirmat că „ambasadorul Olandei” era însoțit de omul de afaceri la diverse întâlniri cu oficiali ai statului român și făcea lobby pentru firmele libanezului. Deși diplomatul nu a fost identificat cu nume și prenume în depozițiile celor doi, este vorba despre Matthijs van Bonzel.

„La întâlnirea de la Ministerul Agriculturii a participat Rami Ghaziri și alte persoane despre care am înțeles că erau din partea Avicola Crevedia. Ambasadorul Olandei a expus situația exporturilor pe care Avicola le făcea în Olanda, exporturi care ar fi reprezentat 25% din exporturile românești. Am discutat mai multe aspecte care țineau de Agricultură în general, dar și probleme de fiscalitate. Aceasta era principala problemă, problema cu ANAF, dificultățile existente în relația Avicola Crevedia – Ministerul Finanțelor. S-a subliniat că aceste dificultăți ar putea duce la periclitarea exporturilor”, a spus Daniel Constantin.

Pe 7 decembrie 2018, la aceleași aspecte s-a referit și Gelu Diaconu. Acesta a recunoscut că, pe vremea când conducea ANAF, ambasadorul Olandei a intervenit pe lângă el pentru a-i facilita lui Rami Ghaziri rambursarea de TVA către firmele sale. Gelu Diaconu a relatat că afaceristul Rami Ghaziri îl însoţea pe ambasadorul Olandei, fapt care i s-a părut la vremea respectivă „contrar uzanţelor”, mai ales că Ghaziri nu era cetăţean olandez. Rami Ghaziri a fost condamnat definitiv în 2015 la 3 ani de închisoare, însă între timp a fost eliberat condiționat. Dosarul „Avicola”, unde libanerul a fost inițial acuzat de evaziune fiscală, a fost restituit la DNA în 2017.

Rami Ghaziri este și denunțătorul din dosarul fostei procuroare Angela Nicolae.

 

Ne puteți urmări și pe Google News