Mathias Rust sau ce a mai rămas dintr-un simbol al unei epoci
- Florian Olteanu
- 21 decembrie 2023, 22:05
Mathias Rust sau ce a mai rămas dintr-un simbol al unei epoci. Cine își mai amintește astăzi de celebrul zbor al unui tânăr pilot german, dincolo de Cortina de Fier?
Mathias Rust sau ce a mai rămas dintr-un simbol al unei epoci. Cine își mai amintește astăzi de celebrul zbor al unui tânăr pilot german, dincolo de Cortina de Fier?
Fiecare epocă are simbolul ei. De exemplu, numele scriitorului și jurnalistului Emile Zola va fi veșnic legat de Afacerea Dreyfuss pe care a rezolvat-o prin luarea sa de poziție în public. Numele Nadiei Comăneci va fi mereu amintit ca fiind numele titularei primului 10 din lume la o competiție oficială de gimnastică.Dar oare, de Mathias Rust își mai amintește cineva?
Pasionat de zbor
Mathias Rust s-a născut în Republica Federală Germană, la 1 iunie 1968, la Wedel, în Schleswig-Holstein. De tânăr, a fost fascinat de lecțiile de pilotaj. De fapt, de-a lungul vieții, Mathias Rust a fost atras de yoga, de stilul de viață indian. Gestul care i-a adus celebritatea ca om dar și un loc în istoria Războiului Rece, s-a petrecut în primăvara anului 1987, înainte de a împlini 19 ani.Mathias Rust pilota un avion Cessna, avion ușor. Obișnuia să decoleze de undeva de lângă Hamburg și să zboare în spațiul aerian dinspre Danemarca, Islanda pentru a aduna numărul necesar de ore pentru a se breveta ca pilot profesionist.
Mathias Rust - ideea mesajului de pace
În 1987, Războiul Rece își trăia încă ultimii ani. Cu un an înainte fusese dezastrul nuclear de la Cernobâl, cu doi ani înainte la șefia URSS venise Mihai Gorbaciov care începuse destinderea, alături de Ronald Reagan, liderul Statelor Unite ale Americii. Erau în desfășurare războaiele dintre Iran și Irak și din Afghanistan.
Mathias Rust s-a decis, pentru a nu trezi suspiciuni, să facă zborul vieții sale, în etape. Mai întâi, a decolat de lângă Hamburg, de la Uetersen. S-a îndreptat spre Insulele daneze Feroe, apoi a continuat zborul spre Islanda, la Keflavik. De acolo, după alimentare, Mathias Rust a decis să zboare în Norvegia la Bergen. Mathias Rust s-a oprit apoi la Helsinki, în Finlanda. De acolo, pur și simplu nu s-a mai întors, ținând cursul spre Moscova, în interiorul URSS.
La 28 mai 1987, avionul reperat de radarele sovietice a fost urmărit, dar nu s-a dat ordinul de a fi doborât. Asta pentru că anterior, sovieticii doborâseră un avion sud-coreean de pasageri, făcând peste 200 victime nevinovate. Zborul a continuat până la un pod din Piața Roșie. Inițial, Mathias Rust ar fi dorit să intre în Kremlin, dar s-a gândit că nu va fi atât de vizibil gestul lui. Curioșii au venit la avion, iar Mathias Rust a zis că vine din Germania. Cum RDG era în Blocul de Est, sovieticii simpli s-au bucurat, dar el a spus că venea di Germania de dincolo de Cortina de Fier. Autoritățile l-au reținut și l-au acuzat de huliganism, de violarea spațiului aerian.
Mathias Rust a accelerat Perestroika lui Gorbaciov
Rust va fi eliberat după un total de 432 zile de arest preventiv și detenție la cererea lui Reagan de către Președintele Prezidiului Consiliului de Stat, Andrei Gromîko., Gorbaciov cedând. Într-un fel, Mathias Rust i-a făcut jocul lui Gorbaciov. Liderul de la Kremlin voia să reformeze armata URSS, dar avea opoziție puternică. Ministrul Apărării Mareșalul Serghei Sokolov, și șeful Aviației Militare, erou al celui de Al Doilea Război Mondial, Aleksand Koldunov erau contra lui Gorbaciov, Acțiunea lui Rust a fost pretextul pentru ca Gorbaciov să îi demită.
Mathias Rust are și azi o viață plină de fapte contradictorii. Sfârșitul Războiului Rece nu l-a făcut atât de celebru cât spera. A fost destul de curtat de presa occidentală până în 1990-1991, dar ulterior, interesul a scăzut.
Rust a mai ajuns la închisoare și în Germania, după ce, lucrând la o bancă și-a atacat o colegă cu un cuțit. Dincolo de aspectele mai puțin pozitive ale personalității sale, zborul lui pe teritoriul sovietic a avut un mesaj simbolic, acela că la un moment dat, Cortina de Fier va cădea...