Matematica, floare la ureche! S-au încins, pe stradă, la tabinet după ce au dat Bac-ul la Mate
- Cristina Vladu
- 29 iunie 2017, 00:00
Peste 120.000 de absolvenţi au susţinut, ieri, proba de profi l la examenul de maturitate, mai precis matematică sau istorie. Cei de la Real au avut parte de subiecte diferențiate, în funcție de tipul liceului - mate-info, tehnologic, pedagogic şi ştiintele naturii
Căldură sufocantă, ieri, în Capitală, încă de la primele ore ale dimineții. După spusele candidaților de la Colegiul „Ion Neculce”, care încep să-și facă apariția încă de la ora 10,30, atmosfera era la fel de încinsă și în sălile în care s-a ținut examenul.
„La un moment dat, au făcut nițel curent. Erau niște geamuri deschise, au crăpat și ușa, au mai băgat și două ventilatoare”, ne zice o tânără care se confruntă cu un coleg pe marginea subiectelor de la mate. „A fost extraodinar de ușor. În 25 de minute am terminat de scris pe ciornă, miau mai trebuit încă pe atât să trec pe curat, plus corectura, în total într-o oră și jumătate am terminat”, exultă adolescentul, sigur pe el că va lua zece, „că doar noi dăm la Automatică”.
„Mama nu trebuie să știe că am ieșit așa repede!” „Nu o pot suna pe mama, încă, pentru că nu știu ce va fi la gura ei dacă află că am ieșit așa de repede și nu mă mai lasă afară”, exclamă o tânără, care ne cere discret o brichetă și, după ce-și aprinde țigara, se îndreaptă cu pași vioi spre o masă unde alți tineri o puseseră de-un tabinet. Mulți chibiți pe margine mai discută ce și cum, iar ambianța este cât se poate de plăcută și relaxată.
„Păi, nu ai cum să iei 10, mă, că ai greșit semnul ăsta”, se contrazice un lungan cu un prieten, după care își îndeasă tacticos sacul în portbagajul unui superb scuter.
Ad-hoc, se formează un alt grup, dar majoritatea candidaților susțin sus și tare că subiectele de la mate au fost la îndemâna oricui a pus nițel mâna pe carte. „Primii au ieșit cei de la Uman” „Am avut de scris despre Evul Mediu, lupte şi instituţii, paşoptism şi criza orientală cu un exemplu de implicare a României în conflict, iar la final, despre România postbelică. Nimic complicat, nu avea rost să mă mai coc în clasă. Cred că o să iau oricum peste 9”, exclamă un tânăr subțirel, cam transpirat, care soarbe cu nesaț dintr-o stică de apă.
Cum era primul „umanist” care ne-a ieșit în cale, îl întrebăm de ceilalți colegi. „A, păi eu am ieșit printre ultimii, cred că sunt deja în parc la o bere, dacă nu cumva au venit părinții să-i ia”, tranșează scurt problema dificultății subiectelor de la istorie adolescentul.
Oracolul din Galați
După examenul de ieri, zeci de elevi de pe grupul public de Facebook „Bacalaureat 2017” (cu circa 2.000 de membri) au ținut să îi mulțumească unui utilizator din Galați, care a intuit perfect subiectul III de la istorie, adică România postbelică.
„Am să-i dau o ladă de bere. Trăiască!”, a scris entuziasmat un elev. „Ai gura aurită, băiete”, a supralicitat un altul. „Să-ți dea Dumnezeu sănătate, ponturi mai bune ca astea nu am văzut în viața mea, doar Postbelicul l-am învățat și bine am făcut că te-am crezut”, a scris alt adolescent
Calendar BAC 2017
30 iunie - Proba la alegere a profilului şi specializării
5 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
6 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie - Afişarea rezultatelor finale.