Măsurile care vă pot salva viața în cazul unui infarct. Reacția rapidă este crucială

Infarct. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bolile cardiace reprezintă principala cauză de mortalitate în România. Infarctul poate apărea la orice vârstă și nu doar la persoanele de peste 50 de ani. În momentul în care aveți simptome care ar putea indica o criză cardiacă trebuie să acționați rapid.

Simptomele clasice ale unui infarct miocardic sunt durerea puternică sau presiunea în piept. Aceasta poate radia uneori spre umăr sau maxilar. Pe lângă durere pacienții se confruntă cu transpirație excesivă, stare de amențeală, oboseală accentuată sau senzație de greață.

Măsuri de urgență

Dacă aveți astfel de simptome trebuie să sunați imediat la 112. Medicii spun că este util, dacă puteți, să trageți adânc aer în piept și să vă forțați să tușiți. Acest gest vă poate salva viața. Când inspirați trimiteți aer în plămâni, iar apoi tusea pune presiune pe inimă și menține circulația sanguină.

De asemenea, este recomandat să luați o aspirină, deoarece acest medicament poate preveni formarea cheagurilor se sânge. Nu înghiți pastila, ci încercați, dacă este posibil să o mestecați încet. Ideal ar fi să scădeți temperatura corpului cu ajutorul unor comprese cu apă rece. Acestea trebuie poziționate în zona axială, potrivit doctorulzilei.ro.

Infactul silențios

Nu întotdeauna un infarct are simptomele clasice și de aceea este extrem de periculos. În cazul infarctului silenţios, simptomele pot fi asemănătoare unei răceli cu mici dureri în maxilar şi în gât, însoţite de oboseală. De multe ori este confundat cu o indigestie, deoarece se manifestă și prin stări de greaţă, vărsături, arsuri în capul pieptului, senzaţie de balonare şi dificultăţi de respiraţie.

Dacă aveţi astfel de simptome este bine să consultaţi un medic, deoarece infarctul silenţios poate ucide rapid. Chiar dacă nu avem simptome evidente, inima suferă în momentul în care se produce un infarct silenţios. Ţesutul cardiac se distruge şi se necrozează. Putem scăpa de unul sau două astfel de episoade, dar în final infactul silenţios ucide.

Oricine poate face un infarct, mai ales că în ultimii ani bolile de inimă apar la persoane tot mai tinere. Dacă în urmă cu 20 de ani infactul apărea la pacienţi de peste 50 de ani, acum sunt și tineri de 30 de ani cu grave probleme cardiace. De vină sunt stresul, viaţa agitată pe care o avem şi alimentaţia care nu mai este demult una naturală.